Comfortabel wonen als senior: welke traplift maakt voor jou het verschil?

Wonen door Djamila

Comfortabel wonen doet een mens goed en zorgt ervoor dat jij elke dag met een fijn gevoel de dag doorkomt. Mensen die op leeftijd raken en daardoor niet langer meer zelfstandig in hun eigen huis kunnen wonen, doen er het liefst alles aan om alsnog thuis te kunnen blijven.

De traplift is daarom een uitstekend hulpmiddel, die ouderen in staat stelt om langer zelfstandig thuis te blijven wonen. Er bestaan echter grote verschillen in trapliften, vanwege de uiteenlopende behoeften en woonsituaties. De vraag is daarom: welke traplift past bij jou?

Waarom een traplift in huis installeren?

De mobiliteit van ouderen bepaalt in grote mate in hoeverre iemand nog zelfstandig thuis kan blijven wonen. Als je bijvoorbeeld zelf de trap op en af kunt lopen zonder te wankelen of uit evenwicht te raken, hoeft een mantelzorger of de ouderenzorg zich geen zorgen over jou te maken. Wanneer dit wel het geval is, kun je een traplift laten installeren in huis. De traplift is doorgaans een stoel die aan een rail bevestigd is, waardoor de bewoner zich tussen twee verdiepingen kan verplaatsen zonder daarbij gebruik te hoeven maken van de trap. Er bestaan echter ook plateautrapliften, speciaal ontwikkeld voor mensen in een rolstoel. Het plateau draagt de persoon in de rolstoel zo omhoog en omlaag, waardoor de trap niet langer een belemmering vormt.

Kunnen medebewoners gebruik blijven maken van de trap?

Een traplift neemt een deel van de trap in beslag, doordat deze langs de trap geïnstalleerd worden. Om echter te voorkomen dat medebewoners door de traplift geen gebruik meer kunnen maken van de trap, zijn er verschillende soorten trapliften en manieren om de traplift te installeren. Zo zijn er compacte trapliften die ontworpen zijn voor smalle trappen, waarbij het mogelijk is om de voetenplank en de armleuningen in te klappen. Op die manier staat de traplift onderaan de trap niet in de weg voor medebewoners. Daarbij komt dat een traplift langs de binnenbocht of de buitenbocht geplaatst kan worden. Als medebewoners gebruik moeten maken van de trap, raden we aan om de traplift langs de binnenbocht te installeren. Jouw medebewoners kunnen hierdoor namelijk op het brede deel van de traptreden lopen.

Kunnen de kosten van een traplift hoog oplopen?

Zoals gezegd, zijn er veel verschillende uitvoeringen van trapliften. Het gevolg is dat de prijskaartjes van de trapliften sterk uiteenlopen en geen enkele traplift even duur is. Een traplift kopen is een belangrijke investering. Mocht je de kosten om een traplift niet op kunnen brengen, dan kun je ervoor kiezen om een goedkopere traplift of een tweedehands traplift aan te schaffen. Een andere mogelijkheid is om uit te zoeken of je in aanmerking komt voor de Wet maatschappelijke ondersteuning. Via de Wmo kun je namelijk een traplift vergoeding aanvragen. Als gevolg hiervan hoef je niet de volledige prijs voor de traplift te betalen en kun je je wel weer probleemloos en veilig tussen de begane grond en de eerste verdieping verplaatsen. Ga bij je gemeente na of je in aanmerking komt voor de Wmo en of je een eigen bijdrage moet betalen, als dit het geval is.