5 veelvoorkomende ongedierte op kamerplanten en hoe jij ermee om kan gaan

Wonen door Zora

Jij doet je uiterste best om jouw planten met alle liefde te verzorgen, maar jouw planten verzwakken, drogen uit en sterven af. Je hebt waarschijnlijk te maken met een plantenziekte waardoor ook de bladeren van jouw plant misvormd raken, verkleuren en er vanaf vallen. We bespreken de vijf meest voorkomende ongedierte op kamerplanten en wat jij kan doen om ze te bestrijden.

1. Bladluis

Bladluizen zijn de meest voorkomende vijanden voor kamerplanten. Ze zuigen het sap uit jouw geliefde plant, waardoor ze verzwakken, uitdrogen en zelfs kunnen afsterven. Daarnaast scheiden ze honingdauw uit, wat schimmel kan veroorzaken. Gelukkig is water de vijand van deze bladluizen die groen, zwart, geel, roze, wit of paars kunnen zijn. Vul jouw plantenspuit met water en spuit op de luizen om van deze snel voortplantende beestjes af te komen.

2. Wolluis

Een andere veelvoorkomende plaag zijn wolluizen, ze scheiden een soort witgoedje uit wat op wol lijkt, vandaar de naam! Deze luizen maken ook honingdauw aan wat ervoor zorgt dat de plant minder goed kan groeien of misvormd raakt. Je kan ze bestrijden door ze aan te stippen met een wattenstaafje gedrenkt in een beetje spiritus of alcohol.

3. Dopluis

Dopluizen zijn maar 4 millimeter groot en ze hebben een bruine of grijze schild. Net als de andere luizen, laat het honingdauw achter waardoor jouw plant slecht groeit en bladeren laat vallen. Stip ze aan met een wattenstaafje gedrenkt in een mengsel van groene zeep en spiritus. Herhaal dit totdat de dopluizen uitgedroogd zijn.

4. Schildluizen

Schildluizen zijn nog kleiner dan dopluizen, 1 tot 3 millimeter lang. Ze hebben een bruin schild en het lijken kleine korstjes van was. Hebben de bladeren van jouw plant rode, bruine of gele vlekken of zijn ze misvormd? Dan heb jij waarschijnlijk te maken met schildluis. Om van dit ongedierte af te komen, kun je ze aanstippen met een wattenstaafje gedrenkt in olijfolie.

5. Spintmijten

Lijkt het net alsof een spin een web heeft geweven om jouw plant? Dan heb je last van spintmijten. Deze bruine, geelgroene of rode beestjes spinnen een fijn spinsel onder de bladeren van de plant waardoor deze eerst bruine puntjes krijgen, daarna volledig bruin worden en uiteindelijk van de plant af vallen. Verwijder de takken en bladeren die onder het spinsel zitten. Gebruik vervolgens een speciaal bestrijdingsmiddel of spuit ze in met een oplossing van groene zeep en een beetje spiritus.