Zo verleng jij de levensduur van je plant met een koffiefilter

Life Hacks door Sanne Michelle

Ben jij een bloemen- en plantenliefhebber en lijkt je woonkamer op een tropische jungle? Dan vind je het vast moeilijk om alle planten mooi te houden. Met dit trucje staan jouw planten er over een paar jaar nog!

Een koffiefilter?

Ze worden misschien lang niet meer door iedereen gebruikt voor de koffie, maar ze dienen ook heel handig voor je planten. Je denkt vast: hoe werkt dat dan? Als je een koffiefilter in je bloempot doet verleng je onder andere de levensduur van je plant. Er zijn nog een aantal voordelen die we toelichten.

Wortels rotten minder snel

Dit is de belangrijkste reden om je plant langer mooi te houden. Wanneer je een koffiefilter in de bloempot doet rotten de wortels van de plant minder snel. Het filter absorbeert vocht en laat het overtollige water weglopen door het gat in de pot. Het vuil en de aarde gaan niet door het filter heen en het gat blijft dus altijd open en raakt niet verstopt. Hierdoor rotten de wortels een stuk minder snel en zal de levensduur van je plant zijn.

Minder vaak water geven

Een koffiefilter absorbeert water en houdt dus vocht was. Door het filter onder in de pot te stoppen blijft de aarde vochtig en dus hoef jij de plant minder vaak te wateren. Dit werkt trouwens niet in het nadeel van de tip hierboven, het filter is niet zo vochtig dat de wortels gaan rotten.

Makkelijker verpotten

Bij een goede verzorging groeien je planten en zal er een moment komen dat je plant toe is aan een nieuwe pot. Het verpotten van een plant is best wel een klusje, maar met een koffiefilter wordt dit je een stuk makkelijker gemaakt en het is ook veel sneller gepiept. Het enige wat je hoeft te doen is het koffiefilter optillen en dan heb je gelijk de hele plant te pakken om te verpotten. Scheelt een hoop schoonmaakwerk en tijd! Je kunt van tevoren wel even zorgen dat je de aarde wat losser maakt voordat je de plant overzet naar de nieuwe pot. Je kunt ook direct een nieuwe filter in de pot doen. Koffiefilters lossen uiteindelijk op.