Zo maak jij de mooiste vakantiekiekjes met je smartphone

Life Hacks door Michelle

Je hebt eindelijk een heerlijke vakantie naar de zon geboekt. De voorpret is alvast begonnen: waar zitten de leukste restaurantjes? Waar vind je het beste strand? Heb ik nog wel genoeg leuke zomerjurkjes en bikini's? Alle foto's van je bestemming zien er prachtig uit: een azuurblauwe zee en een wit strand, of prachtige bossen en ruige bergen. Met deze tips maak jij ook zulke mooie foto's, gewoon met je smartphone!

Een goede camera 

Tegenwoordig hoef je geen enorme fotolens mee te slepen om mooie foto's te maken. Maar niet iedere smartphone is geschikt om mee te fotograferen. De kwaliteit van je camera hangt natuurlijk samen met de kwaliteit van je telefoon. Heb jij al jaren niet meer in een nieuwe smartphone geïnvesteerd? Grote kans dat de kwaliteit van je camera achterloopt op de huidige technologie. Een Apple iPhone heeft bijvoorbeeld een uitstekende camera waar jij zeker weten mooie vakantiekiekjes mee kunt schieten. Wil jij je maandelijkse telefoonkosten laag houden? Dan is een sim only bijvoorbeeld precies wat je zoekt. Wil je al wel een nieuw abbonement maar wil je nog even onderzoek doen naar wat je nieuwe toestel wordt? Dan is dit ideaal.

Scherpstellen

Niets is zo vervelend als denken dat je een leuke foto hebt gemaakt maar achteraf blijkt hij niet scherp te zijn. Tik daarom op het deel van het beeldscherm waar je de foto op scherp wil stellen. Er komt dan een vierkantje in beeld op de plek waar jij zojuist het scherm aanraakte. Hier stelt de camera van je smartphone zich nu op scherp.

Licht 

Voor een goede foto is licht essentieel, of je nu een foto maakt met een smartphone of een spiegelreflexcamera. Omdat de camera's van telefoons relatief klein zijn vangen ze minder licht op. Schijnt de zon fel en wil je een mooie foto op het strand maken? Geen probleem. Maar begint het te schemeren en is er alleen kunstlicht? Dan zal je camera het lastiger hebben. Gelukkig kun je tegenwoordig op de meeste smartphones de standaard licht instellingen aanpassen en heb je een flitser. Maak daar gebruik van!

Statief 

Om leuke familiefoto's te maken is de zelfontspanner erg handig. En ja, deze zit ook op de camera van je telefoon. Bouw een statief op je strandbedje en poseren maar! Wil je het echt professioneel aanpakken? Met een statief voor je telefoon maak je mooie rechte foto's. Bovendien tril je altijd een klein beetje als je zelf je telefoon vasthoudt, terwijl een statief stabiliseert. Zo zien je foto's er gelijk een stuk beter uit.

Bewerken 

Is je foto toch donkerder geworden dan je hoopte? Mogen je tanden wel een tikje witter en je benen iets bruiner? Er zijn duizenden apps die dit kunnen. Kijk in de Appstore op je Apple iPhone of de Google Play store op je Android en zoek op photoshop.

Speel met de instellingen 

Naast het bewerken van de foto in een programma, kun je ook in de foto-App van je telefoon je foto's bewerken. De instellingen die je hierin kunt aanpassen doen ook al heel veel met je foto's. Zo kun je de warmte van de foto veranderen, het contrast verhogen en verlagen en de schaduwen aanzetten en vervagen.

Doe iets met die foto's!

Tot slot raden we je aan na je vakantie ook echt iets met die foto's te doen. Want hoe handig het ook is om ze allemaal op je telefoon te hebben staan en ieder moment te kunnen bekijken, het is natuurlijk veel leuker om een fotoboek te maken. Dit is niet alleen leuk als aandenken aan de vakantie, je bewaart het waarschijnlijk ook langer dan je digitale foto's. Bovendien is het proces van het maken van een fotoboek superleuk: je beleeft de vakantie weer een beetje opnieuw.