Zo maak je zelf een heerlijke Paasstol

Food door Michelle

Wil je dit jaar met Pasen een zelfgemaakte paasstol op tafel zetten? Dat kan met dit heerlijke recept! Een paasstol kan natuurlijk altijd, je zou het recept bijvoorbeeld ook kunnen gebruiken tijdens Kerst, voor de liefhebbers. Onderstaand vind je alle ingrediënten en het recept zodat jij vandaag nog aan de slag kunt gaan om een overheerlijke paasstol op tafel te zetten.

Wat heb je nodig?

Voor de stol heb je nodig:

  • 300 gram bloem
  • 100 milliliter melk
  • 75 gram boter
  • 30 gram suiker
  • 1 groot ei
  • 1 zakje gedroogde gist
  • Halve theelepel zout
  • Wat extra bloem, boter en poedersuiker

Voor het maken van de amandelspijs heb je nodig:

  • 75 gram suiker
  • 75 gram amandelen
  • De rasp van een halve citroen
  • Ongeveer een half ei

Voor de vulling heb je nodig:

  • 250 gram mix van krenten en rozijnen
  • 50 gram geroosterde en gehakte hazelnoten
  • De rasp van een halve citroen
  • De rasp van één sinaasappel
  • 3 eetlepels bruine rum
  • 1 eetlepel vanillesuiker
  • 1 theelepel kardemom
  • 1 theelepel kaneel

De amandelspijs maken

Doe de amandelen, de suiker en de citroenrasp in de keukenmachine en maal dit grof. Giet er ei bij tot het een smeuïg maar stevig geheel is. Vervolgens bewaar je dit in de koelkast. Voor het lekkerste resultaat doe je dit een halve tot een hele dag van tevoren.

De vulling

Voor de vulling hoef je alleen alle ingrediënten die je daarvoor nodig hebt in een kom goed door elkaar te scheppen. Ook hierbij geldt dat je het lekkerste resultaat krijgt wanneer je dit een halve tot een hele dag van tevoren doet.

De stol

Meng de bloem, suiker en gist in een grote kom. Doe er het ei bij, gesmolten boter, de melk en zout en roer dit met een pollepel totdat het een kleverig geheel is. strooi wat bloem op het aanrecht, haal het kleverige geheel uit de kom en kneed het nu met de hand verder op het bebloemde aanrecht. Ongeveer tien minuten, totdat het een soepel deeg is. Doe het deeg weer terug in de kom en laat het een kwartier rusten.

Kneed nu de vulling erdoor en maak er een bal van. rol deze over het aanrecht heen totdat alle rozijnen er goed in zitten. Leg het deeg weer terug in de kom en dek deze af met een theedoek. Laat het nu rijzen op een warme plek voor 45 minuten.

Na die 45 minuten leg je het deeg op het aanrecht en je duwt het licht uit totdat je een ovaal hebt. De amandelspijs kneed je tot een rol en deze leg je er in de lengte bovenop. Het deeg klap je er vervolgens overheen en duwt het goed aan. Hierna leg je het op een bakplaat met bakpapier legt er weer een theedoek overheen en laat hem weer 45 minuten rijzen. De oven verwarm je alvast voor op 180 graden. Na de 45 minuten kan de stol on de oven, voor ongeveer 35 minuten. Wanneer hij gaar is haal je hem eruit en legt hem op een rooster. Smelt wat extra boter, kwast de stol hiermee in en bestrooi hem daarna met poedersuiker. Laat hem vervolgens helemaal afkoelen. Eet smakelijk!

Bron: kokenmetkarin

Favoriete items van Welke: