Zo kies je de juiste eetkamerstoelen + de mooiste om te shoppen

Wonen door Michelle

Eén van de grootste sfeermakers in de eetkamer of in de eetruimte, is de stoel die je aan de eettafel zet. Jarenlang was het traditie om een stel gelijke eetkamerstoelen aan de tafel te schuiven maar dat hoeft echt niet meer. De keuzemogelijkheid is ook toegenomen qua soorten stoelen - iets wat het kiezen misschien wel nog moeilijker maakt.

Wat zijn nou de punten waar je op moet letten bij het uitzoeken van een eetkamerstoel? Natuurlijk is het belangrijk dat je kijkt naar je eigen smaak maar voor de rest zijn er een aantal punten waar je op moet letten. Dit zijn onze tips!

1. Onderstel

Er zijn heel wat verschillende onderstellen mogelijk. Denk hierbij aan vier poten die elk op zichzelf staan, een gebogen buisframe (ook wel sledeframe genoemd), poten die allemaal vanuit het midden komen en dan zijn er ook nog stoelen met wieltjes. Bedenk wat je prettig vindt, mooi vindt staan én wat goed past bij de tafel.

2. Materiaal

Wat voor materiaal de stoel heeft, heeft niet alleen invloed op de looks maar ook op de gebruiksvriendelijkheid en comfort. Leer is bijvoorbeeld comfortabel - zolang er een kussentje onder zit en niet is puur is vastgemaakt op hout of een ander materiaal - en is gemakkelijk af te nemen. Het nadeel is echter wel dat het slijt en krassen niet omkeerbaar zijn. Hout zorgt voor een natuurlijke uitstraling en is makkelijk schoon te maken - mits behandeld - maar zit wat harder. Metaal heet voor een industriële look maar kan ook wat hard ogen en niet comfortabel zijn als de zitting hiervan gemaakt is. Kunststof is een goed betaalbaar materiaal maar daarnaast gevoelig voor kleine krasjes. Handig is wel dat het zo schoon te maken is. Sta dus bij elk materiaal stil bij de voor- en nadelen en ga na wat past bij jouw voorkeuren én levensstijl. Heb je kinderen of ben je een sloddervos? Kies dan voor een materiaal wat minder snel kapot gaat. 

3. Met armleuning of niet?

Een stoel met een armleuning is prettig als je lange avonden tafelt en voor comfort gaat maar kan wel lastiger zijn om kwijt te kunnen. Je kan ze namelijk niet altijd onder de tafel schuiven wat ervoor zorgt dat het geheel meer ruimte inneemt. Dit is natuurlijk geen probleem als je dit tot je beschikking hebt maar niet iedereen heeft deze luxe. Een stoel met armleuningen zorgt er tegelijkertijd voor dat de stoel meer zichtbaar is - wel zo leuk als je geïnvesteerd hebt in mooie stoelen.

4. Hoeveel stoelen heb je nodig?

Je kan er grofweg vanuitgaan dat - hoe groot de stoel ook is - je ongeveer 70 centimeter ruimte nodig hebt om aan tafel comfortabel te kunnen eten. Aan een ronde tafel die een doorsnede heeft van 100 centimeter, kun je met zijn vieren eten. Vanaf een diameter van120 centimeter is de tafel geschikt voor vijf of misschien wel zes mensen. Aan rechthoekige tafels kunnen al snel vier mensen plaatsnemen. Aan een rechthoekige tafel van 90 centimeter, kun je comfortabel met zijn tweeën zitten. Zes mensen zitten het comfortabelst aan een tafel van minstens 200 centimeter lang.

5. Eén soort stoel of verschillende?

Dit is iets wat neerkomt op een kwestie van smaak. Met één dezelfde of hooguit twee varianten die goed bij elkaar passen, zorg je voor een rustig geheel. Wanneer je met meerdere soorten stoelen gaat spelen, is het belangrijk dat je wel een grote lijn hebt. Zijn alle stoelen van hout en hebben ze een minimalistische of een Scandinavische of Japandi uitstraling? Dan zit je bijvoorbeeld al goed. Als je gebruikt maakt van kleuren dan moet je ervoor zorgen dat het niet een te bont geheel wordt, tenzij je dit specifiek wilt natuurlijk.

Hopelijk hebben de bovenstaande tips het kiezen van een eetkamerstoel een stuk makkelijker voor je gemaakt. Hieronder vind je 5 prachtige eetkamerstoelen in verschillende prijsklassen die wij fantastisch vinden.


Kave Home Minna Stoel bij Fonq.nl


Hay Petit Standard Stoel bij MisterDesign.nl


Kave Home Romane Stoel bij Fonq.nl


Kartell Masters Stoel Metal bij MisterDesign.nl


Cassina Dudet 562 Dining Chair bij MisterDesign.nl