Zo creëer je een goede werkplek thuis

Wonen door Michelle

De laatste jaren heeft ons werk een heel andere invulling gekregen. Door de toenemende digitalisering en de coronacrisis zijn steeds meer mensen thuis gaan werken. Dat is prettig omdat het scheelt in reistijd en efficiënt is, maar het is voor veel mensen wel even schakelen. Thuiswerken terwijl de rest van het gezin ook thuis is, kan best een uitdaging zijn. Je hebt continu drukte om je heen, de concentratie is soms ver te zoeken en overleggen met collega’s is toch iets minder eenvoudig. Bovendien heb je vaak thuis niet alle voorzieningen die je op de werkvloer wel hebt. Thuiswerken is echter prima mogelijk met de juiste middelen. Om het thuiswerken aangenamer te maken, delen wij enkele tips om ook thuis een goede werkplek te creëren.

1. Creëer opbergruimte

Succesvol thuiswerken valt of staat met de mogelijkheid om werk en privé gescheiden te houden. Je wilt tijdens een werkdag liever niet gestoord worden, maar je wilt in jouw privétijd ook niet continu herinnerd worden aan het werk dat nog op je ligt te wachten. Maak daarom goed gebruik van opbergruimte om de laptop, de papieren en andere werkgerelateerde zaken op te bergen. Met de Praxis kortingscode van Tripplo shop je voordelig voor nieuwe kastruimte bij de populaire bouwmarkt.

2. Kies goede meubels

Omdat je tijdens een werkdag uren achter elkaar zit, is het belangrijk om te investeren in een goede stoel en een ruim bureau. Voor een dagje of twee volstaat de keukentafel prima, maar voor langdurig thuiswerken is dit allesbehalve ideaal. Sommige werkgevers stellen meubels beschikbaar voor thuiswerken voor hun werknemers. Maak hier dankbaar gebruik van om een ergonomische werkplaats te creëren. Mocht dit niet het geval zijn, overweeg dan echt om zelf te investeren in een goede bureaustoel. Het maakt enorm veel verschil. En wees niet bang om te informeren naar de mogelijkheden om dit te declareren bij de werkgever.

3. Maak gebruik van een planning

Tijdens een werkdag op kantoor is er volop ruimte voor onderbrekingen. Er staan meetings gepland, je gaat een blokje om voor de lunchpauze en je maakt eens een praatje met collega’s. Tijdens het thuiswerken heb je deze onderbrekingen veel minder. De meetings vinden plaats achter het scherm en ook het praatje met collega’s vindt plaats via een chatprogramma. Voor je het weet zit je uren achtereen achter de computer en eet je zelfs je lunch starend naar een scherm. Maak voor jezelf dus een planning waarin je ook tijd vrijmaakt om een wandeling te maken, rustig te lunchen of even met de kinderen te spelen. Het is tenslotte belangrijk om goed voor jezelf te zorgen.

4. Goede verlichting

De verlichting op veel kantoren is vaak te fel en overal aanwezig. Mensen klagen er veel over en krijgen er zelfs hoofdpijn van. Thuis is het licht echter ook niet altijd optimaal. In plaats van te fel licht is het licht thuis vaak veel te schaars. Hierdoor kun je, tijdens het werken, al snel klachten als hoofdpijn en vermoeide ogen ervaren. Investeer in goede verlichting om het thuiswerken makkelijker en beter te maken.

5. Gebruik een laptopstandaard

Veel mensen werken thuis op een laptop in plaats van een computer. Een laptop is draagbaar, makkelijk in gebruik en erg populair. Helaas is werken op een laptop niet optimaal voor ons lichaam. Je kunt nek- en rugklachten krijgen door de slechte houding achter de laptop. Gebruik daarom een laptopstandaard om het werk achter de laptop ergonomischer te maken. Zo staat de laptop op een verhoging en hoef je minder met gebogen nek en rug te werken. Je lijf zal je er dankbaar voor zijn.