Zelf friet maken: dit zijn de lekkerste varianten

Food door Michelle

Friet blijblijft erg populair en vooral heel lekker. Helaas is friet uit de frituur niet zo gezond dat je het iedere dag kunt eten. Wij hebben vier varianten hoe je zelf friet kan maken voor een lekkere verwennerij, maar dan toch nog een beetje verantwoord.

Zelf friet maken van groenten

Dit is een gezonde variant van de welbekende frietjes. Niet moeilijk om te maken en onwijs lekker. Om deze friet te maken snijd je alle groenten in lange stengels. Vervolgens verwarm je de oven voor op 200 graden en breng je de frietjes meer op smaak door er zeezout, zwarte peper en paprikapoeder overheen te sprenkelen. Bak de friet 20 minuten, daarna goed door elkaar husselen en nog 10 minuten bakken zodat ze lekker krokant worden.

Roseval frieten

Deze overheerlijke patat wordt gemaakt van Roseval aardappelen, een beetje knoflook, paprikapoeder en een aantal verse kruiden. Dit kan je met zowel normale aardapelen als met de welekende zoete aardappelen maken. De friet wordt gebakken op 200 graden in de oven. Kook eest de aardappel voor je ze gaat snijden. Na het koken van de aardappelen snijd je ook deze variant in de vorm van friet, maar nu laat je de schil er lekker omheen. Bak ze vervolgens 20-30 minuten tot ze een goudbruine kleur hebben en lekker knapperig zijn. Smullen maar!

Friet gemaakt van courgette

Verwarm de oven voor op 220 graden en snijd de courgette in de vorm van patatjes. Doe ze vervolgens in een kom en voeg daarna wat olie, Parmezaanse kaas en wat zout toe. Mix alles goed met elkaar. Leg als laatst de frietjes op een bakplaat en bak ze in 10 tot 15 minuten goudbruin.

Truffelfriet met Parmezaanse kaas

Oké, de truffel is natuurlijk niet heel verantwoord , maar ze zijn wel onwijs lekker. Af en toe mogen we onszelf ook wel eens verwennen, dus bij deze. Wat belangrijk is bij deze friet is dat het ovenfriet moet zijn. Voeg truffelolie of truffelzout toe aan de friet. Wanneer je olie gebruik, besprenkel ze dan voor ze de oven ingaan. Gebruik je zout dan kan je dit doen nadat ze in de oven geweest zijn. Wanneer je toch al aan de truffelolie zit, dan kan wat geraspte Parmezaanse kaas en ene beetje peterselie ook geen kwaad. Dat wordt lekker smullen!

Zijn deze friet varianten toch niet helemaal jouw ding, maar heb je wel zin in een lekkere snack? Wellicht dat deze zelfgemaakte mini pizza-calzones de ideale vervanger is! Eet smakelijk.

Favorieten van Welke