Bloemschikken: hoe moet dat eigenlijk?
Je houdt van bloemen maar hebt niet echt groene vingers en weet niet hoe je moet bloemschikken. Met de onderstaande tips, een vaas, water, wat bleek én een schilmesje kom je al een heel eind!
De voorbereiding op bloemschikken
Een goede voorbereiding is hierbij het halve werk. Zorg er dan ook voor dat de vaas goed wordt omgespoeld met water en zeep. Daarna vul je de vaas voor een derde deel met water en voegt hier een paar druppels bleek en de voedingsstoffen aan toe. Hierna snijd je alle stelen af op de gewenste hoogte, maar zorg er wel voor dat je dit in een scherpe hoek doet. Door ze schuin af te snijden kunnen de stengels namelijk het water en de voedingsstoffen beter opnemen.
De bloemen verdelen
De opzet is belangrijk voor het goed verdelen van de bloemen. Wanneer je een bos bloemen hebt zitten hier altijd sterke en zwakke takken tussen. Je kunt dan ook het beste beginnen met de sterke takken. Hoe je deze mooi in de vaas zet? Door de korenschoof techniek te gebruiken. Dit houdt in dat je de stelen om elkaar heen draait door elke nieuwe stel schuin op de vorige steel te plaatsen. hiermee zorg je voor een stevige basis, zodat je later de zwakkere takken er makkelijk tussen kunt stekken. Doordat de bloemen nu schuin worden geplaatst zorgt dit ook voor een levendig geheel.
Verschillende kleuren
Heb je een bos bloemen met veel verschillende kleuren? Dan doe je er goed aan hier voldoende aandacht aan te besteden. Zo kun je het beste niet enkel dezelfde kleuren bij elkaar plaatsen. Zorg ervoor dat dezelfde kleuren worden onderbroken door een andere kleur ertussen te plaatsen. Let er wel op dat je nu niet dezelfde kleuren tegenover elkaar plaatst, want dan ziet het er niet meer natuurlijk uit. Symmetrie vermijden is dus erg belangrijk, ook omdat de bos dan veel levendiger oogt. Ook het afwisselen in hoogtes kan hierbij helpen. Door de vaas na elke paar stengels te draaien zorg je ervoor dat de bos er vanuit elke hoek mooi uit ziet.
Favoriete items van Welke: