Het Netflixaanbod is zoveel groter dan je denkt

Life Hacks door Michelle

Ben je wel eens op zoek naar een film of serie op Netflix en denk je: ‘Hoe kan het nou dat dit er niet op staat?’ Dan is de kans groot dat de streamingdienst de film of serie wel heeft, maar simpelweg niet beschikbaar heeft gemaakt om te bekijken in Nederland. Eigenlijk is er een hele verborgen wereld aan films en series die je in Nederland niet kunt bekijken. Goed nieuws: er is een truc om dit aanbod tóch te kunnen kijken. De oplossing telt drie letters: VPN.

Aantal titels Netflix in Nederland en in het buitenland

Als we kijken naar de statistieken, is het Amerikaanse aanbod van Netflix veel groter dan dat van Nederland. Dat heeft te maken met auteursrechten. Netflix heeft niet de rechten om alle films en series wereldwijd te laten zien. Balen, want daardoor kunnen wij in Nederland soms wel duizenden films en series minder zien.

Even ter vergelijking: in Nederland zijn er bijna 400 series te zien, terwijl er in Amerika meer dan 1300 te zien zijn. En als we kijken naar het aantal films wordt het nog slechter: in Amerika zijn er bijna 4400 films op Netflix te zijn, terwijl dat dit in Nederland ongeveer 1400 zijn. We kunnen dus maar een derde van het totale aanbod zien.

Kijken we naar de kwaliteit van de films, dan zien we dat Zuid-Korea het hoogste aantal Oscars- en Emmy-winnende films aanbiedt. De films en series met de hoogste IMDB-scores zijn te zien in Azerbeidzjan, maar daarbij moeten we wel opmerken dat dit land de allerkleinste bibliotheek heeft. Het beeld is dus wel een beetje vertekend. Feit blijft: in Amerika heb je meer keuze.

Amerikaanse Netflix kijken met een VPN

Het is wel duidelijk dat we in Nederland niet van allerlei voordelen genieten waar Amerikanen wel gebruik van kunnen maken. Zo is niet alleen het aanbod veel groter, maar betalen Amerikanen ook een lagere prijs. Dat is natuurlijk niet eerlijk. Gelukkig kunnen we daar omheen door een Virtual Private Network (VPN) te gebruiken. Met een VPN verberg je je locatie (omdat je een ander IP-adres gebruikt) en versleutel je je data.

Als je verbinding maakt met een VPN-server in Amerika, krijg je een Amerikaans IP. Het lijkt voor Netflix dan net alsof je je in Amerika bevindt. Handig, want dan krijg je het totale aanbod te zien. Je moet natuurlijk wel eerst een account bij de videodienst aanmaken. Dit kan je gewoon op de Nederlandse Netflixsite doen, maar je kunt nog wat extra korting bedingen door ook hiervoor een VPN te gebruiken. In Turkije bijvoorbeeld is een Netflixabonnement erg goedkoop. Betalen doe je met een buitenlandse Netflix cadeaukaart. Die vind je zo op het internet.

Netflix vs. VPN’s

Is Netflix er blij mee, dat er mensen om hun blokkades heen werken? Nee, natuurlijk niet. Is het illegaal? Nee, dat ook niet. Er is een lange strijd gaande tussen streamingdiensten, auteursrechtenorganisaties en VPN-aanbieders. Streamingdiensten doen er alles aan om het aanbod op ieder land af te stemmen, maar eerlijk is eerlijk: een hek om het internet zetten gaat niet zomaar. Voor ieder verbannen IP-adres van een VPN-aanbieder, komen er zo een stuk of tien terug.

Uiteindelijk zullen VPN-aanbieders de strijd altijd winnen. Het is zo simpel als een nieuwe server opzetten met een nieuw IP, en er kunnen weer nieuwe klanten naar de Amerikaanse Netflix kijken.

In sommige landen is het gebruik van een VPN illegaal. In Nederland is dat gelukkig niet zo. Hier mag je best een VPN gebruiken om veiliger te internetten. En dat je er dan ook geblokkeerde inhoud mee kunt zien, is mooi meegenomen.