Doe het zelf: airco maken, zo kom je goedkoop de hitte door!

Hobby door Michelle

Het lijkt erop dat we een goede zomer tegemoet komen. Met temperaturen rond de 30 graden is het toch wel erg heet om zomaar even over straat te lopen. Wij beschreven al enkele tips om deze hitte te overleven. Een tip in dat lijstje was zorgen voor goede ventilatie. Nu is het dan een perfect moment om zelf even aan de slag te gaan voor een goede airco. Met dank aan een artikel op Buzzfeed, laten wij je zien hoe je het zelf kan maken!

Zelf goedkoop een airco maken

We houden er toch wel van om zelf dingen te maken. Gelukkig zijn er dan ook talloze projecten waarbij dit mogelijk is. Om te beginnen, wat heb je nodig?

  • Een ventilator
  • Een plastic emmer, met deksel.
  • Scherp mesje
  • Een pvc-buis (drie stukken van ongeveer 7.5 cm)
  • Goede boormachine (met een gatenzaag)
  • Een stuk flexibel piepschuim die als isolatie in de emmer past.

Het stappenplan

Om te beginnen is het belangrijk om het isolatiemateriaal aan de binnenkant van de emmer te leggen. Dit is er om het koel te houden aan de binnenkant. Vervolgens kun je met de gatenzaag, 3 gaten in de emmer maken. Het isolatiemateriaal moet mee gezaagd worden. De stukken pvc moeten er doorheen passen, dus hou rekening met de grootte van de gaten zodat deze nauw aansluiten. Je wil natuurlijk niet dat er veel lucht ontsnapt uit je airco. 😉

Nu wordt het iets lastiger. De ventilator mag uit elkaar gehaald worden. Enkel het ventilatiegedeelte heb je nodig, het standaard niet. De voorkant (het rooster van de ventilator) moet je even bewaren om de afmetingen te bepalen, zodat de ventilator er in past.

Snij in de deksel een cirkel, die je afmeet met het rooster van de ventilator. Vervolgens monteer je de ventilator op de emmer. Je kan de emmer en de ventilator uiteraard nog even helemaal in eigen stijl maken door er een likje verf overheen te halen. Zo maak je het toch net wat leuker!

Leg een koelelement in de emmer om de koude lucht naar buiten te blazen!

You're good to go! Hoe gaaf is het eindresultaat!?

Bron:Buzzfeed

Fotografie: Timothy Meehan