Bakgeheimen; hoe maak je de perfecte cheesecake?

Wonen door janjaap

Ik ben niet iemand die graag bakt. Het exacte afmeten, het precies volgens recept werken, het is niet helemaal mijn ding. Persoonlijk vind ik dat jammer, maar ik ben er simpelweg niet goed in.

Ik word dan ook jaloers als ik kijk naar iemand als Miljuschka Witzenhausen, die met schijnbaar gemak, de mooiste, nooit inzakkende, droge, ongare, of anderszins halfbakken resultaten uit haar oven weet te toveren.

Er is hoop....

Kennelijk waren de knappe koppen bij Bosch het ook zat dat het bakken van dé perfecte taart, niet voor iedereen bereikbaar was, met als resultaat een oven met 'AddedSteam' & 'PerfectBake' functie. Een oven die zelf weet wanneer een taart perfect van garing is. Ha; en wij maar denken dat we alles al gezien hadden....

AddedSteam?

Natuurlijk, zij die bakken weten het al langer; een taart droogt minder uit, en gaart mooier, als je tijdens het bakken een bakje water onder in de oven plaatst. 'AddedSteam' is daarvan het slimme broertje. Tijdens het bakken wordt de luchtvochtigheid in de oven optimaal gehouden door wanneer het nodig is, stoom toe te voegen. Het resultaat; nooit meer een (te) droge taart!

PerfectBake?

Eigenlijk is het begonnen met één simpel gegeven. Iedere taart, jawel dit geldt voor iedere taart, is gaar op het moment dat de vochtafgifte af begint te nemen. En eigenlijk klinkt dat heel logisch. Dat is immers het moment dat een taart zou beginnen uit te drogen......Natuurlijk kun je dit zelf niet meten, dus was daar die oude vertrouwde satéprikker.....

PerfectBake van Bosch meet dat dus wel. En besluit dus zelf op welk moment de taart zijn optimale garing heeft bereikt, en schakelt zichzelf vervolgens uit. Klaar. Je kunt in feite dus een taart in de oven zetten, schakelt PerfectBake in, gaat wat leuks voor jezelf doen, en als je later thuiskomt staat er een heerlijke, vers gebakken, perfect gare taart op je te wachten. Welkom in je eigen huis.......

The proof is in the eating

En dus ging Miljuschka Witzenhausen graag de uitdaging aan om deze nieuwe functie te testen. En wat is een mooiere taart om hiervoor te bakken dan haar befaamde “perfect cheesecake”. Een taart die op het oog simpel is, maar lastig is om perfect te krijgen. Tot nu dan. Zoals ze op de afdeling productontwikkeling bij Bosch ongetwijfeld zullen zeggen: “Dass war einmahl”.

Zien hoe mooi het resultaat is geworden?

Eén oven, één kok, één recept......één perfecte cheesecake.

Miljuschka deelt graag het recept en haar tips met jullie.

Ingrediënten:

Bodem: 100 g boter - 100 g suiker - 1 ei - 125 g bloem - snuf zout

Vulling: 900 g roomkaas - 250 g suiker - 5 eieren - 1 eidooier - 50 ml slagroom - 1 el maizena - 1 tl vanille-extract

Extra nodig: springvorm van 24 cm doorsnee bekleed met bakpapier.

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 C.
Klop boter en suiker met een mixer tot een luchtig geheel. Doe het ei erbij, roer de bloem en het zout erdoor en meng tot een korrelig deeg. Druk het deeg op de bodem van de springvorm en bak het 20 minuten.


Meng voor de vulling de roomkaas met de suiker totdat er geen klontjes meer in zitten. Doer een voor een de eieren bij; voeg het volgende ei pas toe als het eerste is opgenomen. Roer ook de eidooier erdoor, en vervolgens slagroom, maizena en vanille-extract.


Haal de bodem uit de oven als hij klaar is en verlaag de temperatuur naar 140 0C. Schuif een bakje met water op de bodem van de oven. De stoom geeft de taart een mooie egale bovenkant. Schenk de vulling op de bodem, schuif de springvorm in de oven en bak 2 uur.

Zet na 2 uur de oven uit en laat de cheesecake in de oven helemaal afkoelen. Doe de oven niet open!
Je kunt de cheesecake de hele nacht in de oven laten staan, maar hij kleurt dan wel door. Je kunt hem met een gerust hart ook na 2 uur uit de oven halen, en daarna 4 uur in de koelkast zetten.

Meer recepten van Miljuschka?

In haar nieuwste kookboek, Lekker Miljuschka, neemt de "Queen of cheesecakes" je mee van lekker en simpel (ook voor de kids), tot extravagant en uitbundig (en oh zo lekker!)