Binnenkijken: de glazen leefkeuken van Jane

Wonen door janjaap

Jane is half Engels; ze is de dochter van een Engelse moeder en een Limburgse vader. Tot haar zevende woonde ze in Engeland, maar haar liefde voor de Britse keuken nam ze gelukkig mee naar Nederland. Ze maakt met haar Miele keukenapparatuur regelmatig typische Engelse pie's voor haar familie. Geen straf! Vanuit Jane's keuken heb je, door de grote raampartijen, mooi zicht op de weelderige tuin. Dat deze keuken dagelijks wordt gebruikt, werd  al duidelijk toen we binnenstapten. Jane heeft de keuken zó ingericht dat ze alles meteen kan pakken. En wat je ziet, wordt ook regelmatig gebruikt. "Waarom zou ik alles in kastjes stoppen," aldus Jane. "Dit werkt voor mij het beste." Daar wilden wij dus meer over weten...

Het huis is ontworpen door je man, maar jij had weer inspraak in de keuken. Wat waren je eisen?

"Mijn man is heel specifiek met ontwerpen en inrichten. Heel anders dan ik. Als je mij in zo'n typisch Engelse cottage zou zetten, dan zou ik me ook erg happy voelen. Dit huis heeft rondom glas en wordt in de buurt daarom ook wel 'het aquarium' genoemd. Het is gebouwd naar een ontwerp van Ludwig Mies van der Rohe en voorheen zat er tussen de keuken en de woonkamer een muur die niet helemaal tot aan het plafond liep. De keuken was toen ook kleiner dan nu, maar had wél een groot gasfornuis; ik hou nou eenmaal erg van koken. Die indeling was toen ideaal; de kinderen woonden nog thuis en dus was het fijn dat de keuken was afgesloten van de woonkamer. Dan konden wij rustig natafelen terwijl de kinderen televisie keken."

keuken jane Miele

Nu zijn de tijden heel anders en is de keuken niet alleen maar een plek om te eten. Daar hebben jullie je op aangepast, zo te zien...

"Toen de kinderen eenmaal de deur uit waren, wilden we het anders doen. Sinds afgelopen maart hebben we deze nieuwe keuken. Alle kastjes, in zowel het kookeiland als de kastenwand, zijn gemaakt van glas. Het aanrecht is van roestvrij staal. Ideaal, want dat is hygiënisch en makkelijk schoon te maken. Ik wilde een groot aanrecht en veel opbergruimte en dat is in deze keuken prima gelukt. Daarnaast heb ik veel spullen, die ik tóch nooit gebruikte, weggedaan. Dat scheelt ook ruimte..."

glasfront keuken


Er wordt dus echt geleefd in deze keuken?

"Ja, de keuken is echt het hart van het huis. We zitten hier ook geregeld met familie en vrienden."


Waar komt de liefde voor koken vandaan?

"Het zit in de genen. Mijn familie heeft altijd van koken gehouden. Eten verbindt. In zo'n grote woonkeuken is het gezellig om met familie en vrienden aan tafel te zitten. Nu ons oudste kleinkind vier is, gaat hij binnenkort helpen in de keuken. Jong geleerd is oud gedaan, immers. Ik heb zelfs al een klein deegrollertje voor hem gekocht", vertelt Jane. "Samen zijn is het allerbelangrijkst. En ja, ook ik app wel eens aan tafel hoor, dat vinden we hier helemaal niet erg!"


Heb je nog heerlijke gerechten uit Engeland meegenomen?

"Cheese & onion pie, Shephard pie... Ik heb veel Engelse kookboeken en voor mijn zoon en zijn gezin maak ik ook wel eens een typisch Engels ontbijt. Vinden ze leuk. Maar ik kook ook regelmatig vegetarisch omdat mijn man geen vlees eet. Dan gebruik ik bijvoorbeeld pasta en vis. Het allerleukst vind ik het om een vijfgangendiner te maken voor vrienden en familie."


Hoe verliep het uitzoeken van de apparatuur?

"Qua keukenapparatuur stond de indeling niet meteen vast. Vroeger had ik een gasfornuis en twee ovens. Dat wilde ik in ieder geval ook in de nieuwe keuken. Mijn man adviseerde de nieuwe ovens op ooghoogte te plaatsen. Ik vond dat in eerste instantie maar niks, maar mijn man had wél gelijk. Alles op ooghoogte is best handig, merk ik nu. Zeker als je wat ouder wordt. Als Engelse droomde ik natuurlijk van een gasfornuis van het bekende Britse merk. Toch kozen we uiteindelijk voor Miele. Ik was om na een kookdemonstratie van Miele. Wat mij overhaalde? De smaak van de gerechten die in de stoomoven waren bereid. Echt zo'n verschil met eten koken in een pan! Dus hebben we nu twee ovens op ooghoogte, de rechter is een combi-stoomoven, de linker is een conventionele oven. Ik vind het erg luxe apparaten; zo maken ze zichzelf namelijk schoon als ik op een bepaalde toets druk. Handig, toch?"

inbouwovens


Hoe vaak gebruik je de apparatuur?

"Ik gebruik beide ovens dagelijks. We hebben deze keuken nog niet heel lang dus ik ben me de apparatuur nog eigen aan het maken. Je kunt er namelijk veel meer mee doen dan je denkt. Bijvoorbeeld eerst de groente stomen in de combi-stoomoven en daarna roosteren; dat moet ik nog allemaal uitzoeken, maar die kant wil ik op. We zijn elkaar 'een beetje aan het leren kennen', zeg maar. Mijn schoondochter heeft een hele mooie oven die ze gebruikt als opbergruimte omdat ze niet weet hoe hij werkt. Zonde, toch? Mijn tip is om er de tijd voor te nemen alle mogelijkheden van je keukenapparatuur te leren kennen, want dat is het dubbel en dwars waard. Zo heeft mijn combi-stoomoven een menu-functie waarmee je kunt instellen wanneer bijvoorbeeld de spinazie en de bloemkool in de oven moeten. Dan geeft hij een seintje. Maar ik kan hem ook zó instellen dat een gerecht om 18.00 uur klaar is. Handig, want dan kan ik het al eerder op de dag voorbereiden. Ook maak ik sinds kort mijn eigen brood. Ja, in de combi-stoomoven! Die heeft een speciaal programma om gist in laten rijzen."


En hoe zit dat met de 'gereedschapswand'...

"Zo'n wand had ik in mijn vorige keuken ook. Een ander wil alles in lades stoppen, ik heb liever meteen overzicht. Op deze manier kan ik alles wat ik nodig heb meteen pakken. Lekker praktisch... Alles wat je ziet, gebruik ik ook echt dagelijks. Misschien vinden anderen het een beetje rommelig, maar voor mij is het perfect zo."


Met zo'n keuken plus de bijbehorende keukenapparatuur wordt iedereen een keukenprinses...

"Dat klopt! Toch denk ik wel dat je er ook echt passie voor moet hebben. Ik ken genoeg mensen die gewoon niets met koken hebben. Maar koken wordt, zo ervaar ik nu dagelijks, wél veel leuker als je de juiste keukenmachines hebt. Een goede mixer bijvoorbeeld, of een pastamachine. Dat kost dan wel wat, maar het scheelt tijdens het koken veel tijd. Ook goede messen vind ik belangrijk. Met goed spul wordt koken echt leuk. Niemand wordt blij van een pan waar alles in aanbrandt, toch? Als je kookspullen goed zijn, wordt koken echt een feestje."


Heb je achteraf nog spijt van bepaalde keuzes?

"Nee, geen spijt. Maar als ik van tevoren meer had geweten over de mogelijkheden van de ovens van Miele, had ik denk ik geen vierpits gasfornuis genomen. Ik gebruik het fornuis veel minder dan vroeger, omdat ik veel vaker kook met de ovens. Dan had ik ook wat meer ruimte op het aanrecht gehad.... Ach ja, dat is achteraf. Maar ik zou iedereen die bezig is met een nieuwe keuken zeker adviseren eerst te kijken wat je écht in de keuken wilt hebben. Je kunt bijvoorbeeld voordat je een keuken koopt, een kookdemonstratie bijwonen bij Miele om te kijken wat je allemaal met de apparatuur kunt doen. Zo kies je bewust én past de indeling van je nieuwe keuken veel beter bij hoe je graag kookt."


Wat staat er nog op je wensenlijstje?

"Ondanks dat ik niet zo'n koffiedrinker ben, had ik graag een inbouw koffiemachine gehad. Maar dan had ik een stukje keuken moeten opofferen en dat wilde ik niet."


Je geeft wijnworkshops, dus er moest uiteraard een wijnklimaatkast in de keuken komen. Sterker nog: de keuken is om de wijnklimaatkast heen gebouwd. Waar komt die liefde voor wijn vandaan?

"De liefde voor wijn is ontstaan vanuit mijn liefde voor koken. Op een gegeven moment werd ik benieuwd wat voor wijnen er bij mijn gerechten zouden passen. Dus ben ik gaan uitproberen en proeven... Ik begon dus pas met wijn drinken toen ik midden dertig was maar tegenwoordig houd ik echt van wijn. Ik vind het mooi om te zien hoe wijn en eten elkaar kunnen versterken. Vind ik echt prachtig. Maar ook tijdens het koken schenk ik mezelf graag een glaasje in. En soms ook wel twee hoor, haha. "

woonkeuken


Gaan je handen jeuken van dit interview en wil je meer weten over Miele keukenapparatuur, check dan de speciale keukeninspiratie website van Miele. Ook goed om te weten: je kunt ook een bezoek brengen aan het Miele Experience Center in Vianen. Daar kun je gratis kookdemonstraties bijwonen en een advies op maat krijgen. Altijd leuk om te doen, toch?

Wil je nog meer inspirerende voorbeelden van de mooiste en meest inspirerenden keukens? Kijk dan snel op welke.nl/keukeninspiratie