Een eigen avocadoboom kweken in 6 stappen

Hobby door Michelle

Avocado’s zijn natuurlijk ontzettend lekker en gezond, ze worden dan ook regelmatig gegeten door veel mensen. Wat veruit de meesten echter doen, is de pit weggooien. En dat is zonde, want daarmee kun jij je eigen avocadoboom laten groeien.

 

Je eigen avocadoboom kweken; het stappenplan

  1. Begin als eerst met het schoonmaken van de pit. Haal hem voorzichtig uit de avocado en verwijder al het vruchtvlees dat erop zit. Dit kun je het beste doen door de pit een paar minuten te laten weken in water. Hierna kun je het vruchtvlees er zo afvegen. Denk erom dat je niet snijdt in de pit of de bruine laag eraf haalt.
  2. Nu ga je tandenstokers aanbrengen. Steek drie of vier tandenstokers een paar millimeter in de pit. Deze zijn nodig om de pit op een glas water te laten liggen. De pit moet namelijk voor de helft in het water liggen, de andere helft moet droog blijven.

  1. Plaats de avocado nu op een glas water precies zo, dat de helft van de pit in het water ligt. Let er hierbij wel op dat de pet niet verkeerd om in het water ligt. Het glas zet je vervolgens op een plek waar hij veel zonlicht krijgt. Vervang het water iedere 5 dagen of eerder wanneer nodig, zodat schimmels en bacteriën geen kans krijgen.
  2. En nu moet je vooral veel geduld hebben. Je moet namelijk wachten tot de pit gaat ontkiemen en dit kan wel tot acht weken duren. Na een tijdje zul je zien dat de bovenkant uit gaat drogen en gaat scheuren. De buitenste laag zal er langzaam af gaan vallen en de pit zal wortel gaan schieten. Zorg ervoor dat de pit nooit droog komt te staan aan de onderkant, dit overleeft hij niet. uiteindelijk zal de pit ook aan de bovenkant gaan ontkiemen.

  1. Op het moment dat de plant ongeveer 15 centimeter hoog is, kan hij de grond in. Hiervoor heb je een pot nodig met een diameter van 20-25 centimeter die gevuld is met potgrond. Zorg er hierbij voor dat de pit voor de helft boven de grond uitsteekt. Als je de pit helemaal begraaft, kan hij gaan rotten.

Zorg ervoor dat je de plant nu elke dag water geeft. De grond moet vochtig zijn, maar niet doorweekt. Beginnen de bladeren wat gelig te worden, dan is er te veel water. Laat de plant dan een paar dagen uitdrogen. Worden de bladeren aan het uiteinde bruin, dan heeft de plant te weinig water gehad. Na 3 of 4 jaar kan het zijn dat de boom vrucht gaat dragen, maar sommige planten doen er langer over of dragen helemaal geen vrucht.

Favoriete items van Welke: