Wat is mod podge en wat kun je er allemaal mee maken?

Wonen door janjaap

Iedereen die regelmatig op Welke.nl komt, is het vast al eens tegengekomen: mod podge. Maar wat is mod podge en wat kun je er allemaal mee? Welke.nl zocht het voor je uit en vond heel veel leuke zelfmaakideeën met mod podge die we graag met je delen!

Mod podge komt oorspronkelijk uit Amerika.  Het is een doorzichtige lijm en laklaag ineen. Je kunt er dus zowel mee lijmen als mee aflakken en zo meteen een beschermlaagje geven. Mod podge wordt bijvoorbeeld veel gebruikt bij decoupage. Hierbij lijm je verschillende dunne laagjes papier over elkaar.

 

Soorten mod podge

In de winkel zijn er verschillende soorten mod podge verkrijgbaar. Elke soort heeft een ander effect. Zo heb je mod podge die speciaal geschikt is voor papier. Deze is in een aantal varianten verkrijgbaar. Zo heb je onder andere een matte, een glanzende en een glitter versie. Maar er zijn ook speciale versies te koop waarmee je eenvoudig foto’s op hout kunt overbrengen of waarmee je stoffen kunt plakken en vernissen. Kijk dus eerst goed welke soort mod podge je nodig hebt.

 

Welke soorten mod podge zijn er allemaal?

 

Zelf mod podge maken

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om zelf mod podge te maken. op Welke.nl vind je een aantal recepten voor het maken van mod podge.

 

Maak zelf mod podge met behulp van Welke.nl

 

Je kunt mod podge voor talloze dingen gebruiken. Hieronder vind je de vijf meest gebruikte toepassingen. Wil je weten wat er nog meer mogelijk is met mod podge? Bekijk dan eens dit lookbook 'Wat kun je allemaal met mod podge?'.

 

1. Een foto op hout overbrengen

Foto op hout maken met mod podge

 

2. Glas kleuren

Glas kleuren met mod podge

 

3. Bloempotten, waxinelichthouders en flessen versieren

Beplak flessen en potjes met servetten en mod podge

 

4. Letters beplakken met foto's en mooi papier

Letters versieren met foto's en mod podge

 

5. Meubels opleuken

Knap zelf je meubels op met mod podge

 

Nog meer met mod podge

Maar er kan nog veel meer met mod podge! Maak er bijvoorbeeld een schaal van confetti mee, geef je schoenen een nieuwe look, maak een leuke lichtjesslinger of beplak er je lichtschakelaars mee.

 

Leuke voorbeelden van mod podge