Ode aan de Eames DAW: tijdloze design klassieker onder de stoelen

Wonen door Katja

Dé Eames stoel, wie kent ‘m niet? Eenvoudig, strak, stoer en tja, gewoon prachtig! Vandaag voor jullie een mooie verzameling aan inspiratie met een van onze favoriete designerstoelen: de Eames DAW. Om bij weg te dromen.

Eames DAW design klassieker

 

De Eames DAW (de afkorting staat voor Dining height Armchair Wood base) is een echte design klassieker, oorspronkelijk ontwikkeld in 1948. De stoel bestaat uit 2 delen, een organisch gevormde zitkuip en een onderstel dat bestaat uit vier poten van esdoorn hout, die door middel van dunne, verchroomde stalen buizen kruislings met elkaar zijn verbonden. Deze unieke combinatie van staal en hout zorgt voor een solide constructie, en geeft de Eames DAW haar eigen charme. De zitkuip, die oorspronkelijk werd gemaakt van kunststof, is in de moderne Eames DAW van polypropyleen, wat voor nog meer comfort zorgt. De zitkuip heeft een flexibele rug en beschikt over zogeheten 'waterval-randen', waardoor je in deze prachtige en tijdloze stoel heerlijk zit.

 

Alles aan deze stoel ademt de extreme aandacht voor details van Charles Eames en zijn tweede vrouw Ray, de ontwerpers van deze stoel. De vele miljoenen exemplaren die er sinds het ontstaan in 1948 van de Eames DAW geproduceerd zijn tonen aan hoe toonaangevend Charles en Ray Eames zijn geweest met hun designs.

De DAW wordt tegenwoordig gemaakt door Herman Miller, in Nederland exclusief te koop via Vitra.

 

De authentieke DAW  is verkrijgbaar in 8 verschillende kleuren: mosterd, basic dark, stone white, rood, oceaan, creme, mauve grijs of wit. Deze kleuren combineren uitstekend met de losse zitkussens die voor deze stoel leverbaar zijn (in 13 kleuren). Voor een zachtere zit is de stoel ook leverbaar in een gepolsterde uitvoering (ook weer in 13 kleuren). Hierdoor kun je de Eames DAW zowel in een kleurrijke variant inzetten, als in sober wit of spannend zwart. Kijk zelf maar.

 

Eames DAW design klassieker

Eames DAW design klassieker

Eames DAW design klassieker

Eames DAW design klassieker

 

Er zijn van deze prachtige stoel meerdere varianten verkrijgbaar, zoals een versie met een metalen onderstel, de Eames DAR (Dining height Armchair R-wire base). Daarnaast zijn er ook nog drie soortgelijke uitvoeringen zonder armleuningen, namelijk de Eames DSR (Dining height Side chair R-wire base), de Eames DSW (Dining height Side chair Wood base) en de Eames DSX (Dining height Side chair X-base). Plus een schommelvariant, de 'rocking chair' Eames RAR (Rocking Armchair R-wire base). De RAR heeft, evenals de DAR, een stalen onderstel, dat geïnspireerd is op het staalwerk gebruikt bij het bouwen van de Eiffeltoren in Parijs. Bij de rocking chair is het onderstel gemonteerd op 2 esdoorn houten glijders.

 

Welke variant je ook kiest, deze serie comfortabele stoelen is niet alleen heerlijk om op te zitten, maar door de vormgeving en het materiaalgebruik ook prachtig als eyecatcher in ieder interieur.

 

Eames DAW design klassieker

Eames Rocking chair RAR design klassieker