Doe het zelf: Bouw je eigen dorpje in de avondschemering

Hobby door Katja

Dit sfeervolle verlichte dorpje past goed in ieder sfeervol hoekje van je huis. En het mooiste: je kunt het zelf maken én dat is helemaal niet moeilijk. Hier lees je hoe.

Wat heb je nodig om dit fantastische dorpje te kunnen maken?

 

verlichte_huisjes

 

Waar vind je led theelichtjes? Gewoon even googlen op 'Led theelichtjes', je koopt ze bij diverse webwinkels voor ongeveer € 1,- per theelichtje. Maar ze zijn ook gewoon te koop bij o.a. Blokker en Xenos. Je kunt ook een setje votives gebruiken, waarin je gewone theelichtjes plaatst.

 

Voordat we aan de slag gaan, hebben we ook nog een paar trucs voor het vinden van de beste afbeeldingen, die er voor zorgen dat dit project een succes wordt.
Kies voor de afbeelding(en) foto's van (voor jou) bijzondere gebouwen die frontaal genomen zijn. Hoe meer perspectief er in een foto zit, hoe minder geschikt hij is. Foto's vind je in magazines, op internet, maar je kunt natuurlijk ook gewoon je vakantiefoto's gebruiken. Het maakt niet uit.
Idealiter heeft de afbeelding van het gebouw wat 'vlees'. Dit wil zeggen dat er aan alle kanten een aantal centimeter ruimte is. Die heb je nodig om de foto mooi rond te kunnen plakken.
Een foto waarop het hoogtse punt in het midden zit, werkt het best. Beide zijkanten mogen niet teveel in hoogte verschillen.
Een gebouw moet natuurlijk wel zichtbare ramen hebben, anders werkt het effect niet.
Het beste werkt het als de foto's aan de achterkant onbedrukt zijn. Maar als dat niet zo is, dan maakt dat niet uit.  Voor dit voorbeeld zijn foto's van oude kastelen en gebouwen gebruikt, die toevallig gevonden zijn op een rommelmarkt in Duitsland.

 

Stap 1:

Knip met je schaar de foto in, horizontaal vanaf de zijkant tot aan het begin van het gebouw. Knip voorzichtig langs de buitenranden van het gebouw tot aan de andere kant, waar je op dezelfde hoogte (min of meer) wilt eindigen. Knip vervolgens weer horizontaal naar de zijkant. Zo dus:

 

verlichte_huisjes


Stap 2 :

Verwijder alle andere delen van de foto die je niet wilt (zoals bijvoorbeeld de onderrand in bovenstaand plaatje). Pas op, nog niet de zijkanten afknippen.


Stap 3:

Met een hobbymes, of eventueel een stanleymes, snijd je de ramen open; hierdoor schijnt straks het licht naar buiten. Aangezien papier heel teer is, werkt het beter om voorzichtig met de punt van het mesje te drukken, in plaats van te snijden. Hiermee verklein je de kans op scheuren van het papier.

verlichte_huisjes

 

Stap 4:

Pak een ronde vorm waaromheen je je 'gebouw' rolt. Dit kan natuurlijk ook een votive zijn. Plak de twee uiteinden aan de achterkant met tape aan elkaar. Zodra het vast zit, knip je de bovenzijde van de zijkanten waar nodig bij, zodat de hoogte klopt en de bovenrand mooi op elkaar aansluit.

verlichte_huisjes

 


Stap 5:

Plaats een electrisch waxinelichtje (eventueel in een houdertje) in het midden van je gebouw. Liefst maak je gebruik van een electrisch waxinelichtje, dat niet heet wordt. Gebruik je een gewoon waxinelichtje, zet dat dan nooit zonder glazen bescherming in je gebouw. Daar is papier veel te brandbaar voor.
 

En nu maar wachten tot het donker wordt!

 

verlichte_huisjes

 

verlichte_huisjes

 

bron: www.fellowfellow.com