3x Bijzonder mooi wonen in een kerk

Wonen door janjaap

Op Welke.nl zie je regelmatig prachtige woningen en appartementen langskomen. Is een doorsnee-appartement of rijtjeswoning wat jou betreft echter toch iets te gewoontjes? Dan zou je het wonen in een kerk eens kunnen overwegen! Een kerk is misschien niet de meest voor de hand liggende woonruimte, maar na het zien van de foto's van deze 3 woonruimtes in kerken zijn wij wel heel enthousiast geworden.

1. Sfeervol wonen in een monumentale kerk in Haarlo

Sfeervol wonen in een monumentale kerk in Haarlo

 

Deze historische kerk in het Nederlandse Haarlo stond al enige tijd leeg voordat besloten werd er een woonbestemming aan te geven. Samen met Leijh, Kappelhof, Seckel, van den Dobbelsteen Architecten werd de kerk uit 1928 omgebouwd tot een moderne, grote woonruimte. Doordat de kerk al enige tijd een rijksmonument was, was het pand in een goede staat. Hierdoor hoefde er slechts enkele wijzigingen te worden aangebracht om de kerk geschikt te maken als woonruimte.

 

Meer foto's van deze prachtige kerk in Haarlo bekijken? Ga naar Sfeervol wonen in een monumentale kerk in Haarlo.

 

Sfeervol wonen in een monumentale kerk in Haarlo

Sfeervol wonen in een monumentale kerk in Haarlo

 

 

2. Supermodern loft in een Londense kerk

Supermodern loft in een Londense kerk

 

DOS Architects renoveerde twee verdiepingen van de Westbourne Grove Church in Londen tot een prachtige open en lichte woonruimte die voorzien is van alle moderne gemakken. Bij de renovatie zijn de oorspronkelijke ramen van de kerk uit 1853 bewaard gebleven waardoor er veel daglicht naar binnen valt. Als hoofdkleuren zijn paars en roze toegevoegd, kleuren die goed afsteken tegen de witte wanden. Ruimtegebrek zullen de huidige bewoners niet snel hebben: de woning heeft een oppervlakte van maar liefst 400 m2! Verder valt vooral tegenstelling tussen de moderne inrichting en het oude gebouw op. Wat vind je bijvoorbeeld van de glazen trap?

 

Benieuwd geworden naar de rest van deze kerk? Lees dan het artikel Supermodern loft in een Londense kerk.

 

Supermodern loft in een Londense kerk

Supermodern loft in een Londense kerk

 

 

3. Bijzonder wonen in een kerk in Utrecht

Bijzonder wonen in een kerk in Utrecht

 

De Oud Katholieke St. Jakobuskerk in de Utrechtse binnenstad is door Zecc Architecten getransformeerd tot een prachtige woning. Tijdens de transformatie is zo min mogelijk van de bestaande kerk ‘aangeraakt’ of aangepast. De bestaande houten vloer, de glas-in-loodramen en oude deuren zijn behouden en plaatselijk hersteld. Het nieuwe witte volume waarop zich de woonkamer bevindt, staat helemaal los van de kerkwanden, kolommen en de gewelven.

 

Enthousiast geworden? Deze kerk is te koop. Je leest er meer over in het artikel Bijzonder wonen in een kerk in Utrecht.

 

Bijzonder wonen in een kerk in Utrecht

Bijzonder wonen in een kerk in Utrecht