4x lactosevrije recepten
Koemelk allergie, intolerantie voor lactose, vegan of gewoon minderen met lactose. Er zijn steeds meer mensen die lactosevrij willen gaan eten. Wat lactose is? Het is een suiker dat in melk(producten) voorkomt en waar niet ieders buik even blij van wordt. Je denkt nu vast, zorgt dat niet voor veel gedoe in de keuken? Hoeft niet hoor, genoeg recepten die lactosevrij te maken zijn of van nature geen melk van de koe bevatten. Deze lactosevrije recepten zijn lekker en makkelijk, van lactosevrij gebak tot lactosevrij avondeten.
Romige pasta met champignons
Een heerlijke lactosevrije pasta met room, champignons, lente-ui en spekjes.
Ingrediënten voor twee personen:
- 200 gr tagliatelle
- 1 el olijfolie
- 1 teentje knoflook
- 0.5 rode ui
- 250 gr kastanjechampignons
- 250 ml soja quisine
- 150 gr magere spek reepjes
- Handje verse peterselie
- 1 lente ui
- Snuf peper & zout
Zo maak je het:
Kook de pasta volgens de verpakking. Was de kastanjechampignons en snijd ze in plakjes. Vervolgens snijd je ook de ui en knoflook fijn. Verhit olie in een pan en fruit hierin de ui en de knoflook, na ongeveer twee minuten voeg je de champignons toe. Ondertussen bak je de spekjes in een droge pan. Voeg dan de soja quisine toe aan de champignons en als de spekjes gaar zijn voeg je deze en de peterselie ook aan het champignon mengsel toe. Roer de saus goed door elkaar en voeg vervolgens de gekookte pasta toe. Breng het geheel op smaak met wat zout en peper. Serveer het en maak je gerecht af met wat lente-ui en eventueel extra verse peterselie.
Glutenvrije en lactosevrije tiramisu
Tiramisu kan ook in een glutenvrij en lactosevrij dieet. Volg dit makkelijke recept en geniet van een heerlijke zelfgemaakte glutenvrije én lactosevrije tiramisu.
Ingrediënten voor drie personen:
- 70 ml lactosevrije slagroom
- 50 gr basterdsuiker
- 2 eidooiers
- 225 gr lactosevrije roomkaas
- 100 ml koffie
- 1 tl amandelextract
- 5 gr cacaopoeder
- 100 gr glutenvrije lange vingers
Zo maak je het:
Zet eerst een kop koffie of espresso en laat deze afkoelen totdat je het nodig hebt. Klop vervolgens de slagroom met veertig gram van de basterdsuiker in een kom stijf. In een andere kom klop je de eierdooiers met de rest van de basterdsuiker tot een romig mengsel. Mix daarna de lactosevrije roomkaas beetje bij beetje door het eidooier mengsel, en spatel de slagroom er rustig doorheen. Doe nu de koffie of espresso met het amandelextract in een diep bord. Doop hierin de helft van de lange vingers en leg ze met de koffiekant naar boven in de schaal. Verdeel vervolgend de helft van het roomkaas slagroom mengsel erover. Herhaal dit voor een tweede laag. Laat de schaal nu afgedekt in de koelkast voor minimaal twee uur opstijven. Bestrooi kort voor het serveren, de tiramisu met een laagje cacaopoeder, met een zeef.
Lactosevrije crunchy aardappelsalade
Krokante aardappeltjes uit de oven worden gecombineerd met een frisse, romige dressing van plantaardige kwark, dille en grove mosterd. Voeg er wat kalkoenblokjes aan toe voor extra bite, en je hebt een voedzaam diner dat zowel simpel als verrassend is.
Ingrediënten voor twee personen:
- 800 gr aardappelen
- 400 gr plantaardige kwark
- 150 gr kalkoenblokjes
- 15 gr verse dille
- 1 komkommer
- 1 sjalot
- ½ citroen
- 2 el grove mosterd
- 1,5 el mayonaise
- 1 tl chilivlokken
- Gerookte paprikapoeder
- Olijfolie
- Peper en zout
- Optioneel: 100 gr augurk
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Kook de aardappelen in zo’n 20 minuten gaar. Giet ze vervolgens af en plet ze voorzichtig met een glas, op een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel de aardappelen met olijfolie, paprikapoeder, zout en peper. Rooster ze vervolgens voor 40 minuten in de oven en keer ze halverwege om. Ondertussen rasp je de komkommer en knijp je het vocht eruit. Snijd de augurk en sjalot ook fijn en hak de dille. Bak nu de kalkoenblokjes krokant. Meng daarna in een grote schaal de plantaardige kwark met de geraspte komkommer, mosterd, mayonaise, dille, augurk en sjalot en breng het op smaak met citroensap, chilivlokken, zout en peper. Voeg de geroosterde aardappels en kalkoen toe aan de dressing. Meng goed door en je frisse salade is klaar.
Lactosevrije gezonde rucola basilicum wraps
Een snelle en gezonde lunch die in 10 minuten klaar is en met maar 5 ingrediënten. Dat willen we allemaal toch? Met in de basis groenten en met als klapper ook nog extra eiwitten! Deze rucola basilicum wraps zijn extra voedzaam dankzij de havermout. Beleg ze met je favoriete toppings en je hebt een heerlijke lunch!
Ingrediënten voor twee personen:
- 60 gr havermout
- 50 gr rucola
- 50 gr basilicum
- 4 kleine eieren
- Snufje zout
Toppings:
- Plantaardige kruiden crème
- Cherrytomaat
- Avocado
- Plantaardige feta
- Pijnboompitjes
- Ingelegde rode ui
Zo maak je het:
Doe alle ingrediënten in een blender en blend het tot een gladde mix. Voeg een flinke snuf zout toe, dit maakt de wraps extra lekker. Giet vervolgens wat olie in de pan en voeg het beslag toe. Bak de wraps op middelhoog vuur in 3,5 minuut per kant (als je belletjes ziet is de wraps goed).
Vul je wrap nu met de toppings die hierboven beschreven staan, je kan natuurlijk ook je eigen toppings kiezen. Vouw je zelfgemaakt wrap dicht en je bent klaar!