4 x heerlijke vegetarische recepten
Steeds meer mensen kiezen ervoor om vaker vegetarisch te eten, het is niet alleen goed voor het milieu, maar ook superlekker! Of je nu al jaren geen vlees meer eet of gewoon wat vaker een dagje zonder wilt, er zijn hartstikke veel heerlijke vegetarische gerechten om uit te proberen. Laat je met deze recepten inspireren en ontdek hoe lekker en makkelijk vegetarisch koken kan zijn!
Mac and cheese
Mac and cheese, of te wel, macaroni met kaas, is een klassiek gerecht uit Amerika, en het is vegetarisch. Het gerecht bestaat uit macaronipasta, een romige kaassaus met boven op een krokant laagje.
Ingrediënten voor vier personen:
- 300 g macaroni
- 40 g boter
- 40 g bloem
- 600 ml halfvolle melk
- 125 g geraspte jonge kaas
- 125 g cheddar kaas
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl knoflookpoeder
- 0.5 tl nootmuskaat
- Snufje peper en zout
- 2 el paneermeel
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Kook vervolgens de macaroni volgens de aanwijzingen op de verpakking. Smelt nu de boter in een ruime pan, voeg daar de bloem aan toe en roer het met een garde tot een deegbal. Laat dit voor twee minuten garen op een laag vuur zodat de bloem smaak verdwijnt. Voeg daarna beetje bij beetje de melk toe terwijl je goed blijft roeren. Laat dit even doorkoken tot de saus wat dikker wordt. Voeg nu ¾ van de geraspte jonge kaas en ¾ van de cheddarkaas toe en laat dit smelten. Breng de kaassaus op smaak met wat paprikapoeder, knoflookpoeder, nootmuskaat en wat zout en peper.
Tip: voeg wat chilipoeder toe voor wat extra spicy als je daarvan houdt.
Voeg nu de gekookte macaroni toe bij de saus en roer het goed door tot alles mooi gemend is. Giet de mac and cheese in een ovenschaal en strooi de rest van de kaas eroverheen, samen met het paneermeel. Vervolgens zet je de schaal twintig minuten in de oven totdat de bovenkant goudbruin en krokant is. Laat je vegetarische schotel zo'n twee minuten staan voordat je gaat serveren.
De Vegetarische kapsalon
Zin in een snelle hap, maar geen zin in fastfood? Dan is deze kapsalon de perfecte optie. Het is een schotel van zoete aardappelen, salade en rode kool geserveerd met een romige saus die naar kaas smaakt.
Ingrediënten voor vier personen:
- 500 g tofu, uitgelekt en in stukken gescheurd
- 2 el milde olijfolie
- 2 el maïzena
- 1 el kipkruiden
- 1 kg zoete aardappels, in dunne frietjes
- Peper en zout, naar smaak
- 200 g veldsla
- 200 g rodekool, in dunne reepjes
- 2 bosuitjes, in dunne ringetjes
- ½ komkommer, in blokjes
- ½ rode chilipeper, in dunne ringetjes
Voor de ‘kaassaus’:
- 100 g cashewnoten
- 1 el citroensap
- 250 ml water
- 2 el edel gistvlokken
- ½ tl paprikapoeder
- ½ tl dijonmosterd
- ½ tl knoflookpoeder
- ½ tl kurkuma
- Snufje zout naar smaak
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 190 graden en bekleed je bakplaat met bakpapier. Leg vervolgens de cashewnoten voor de kaassaus in een kommetje, voeg hier wat koken water bij en laat het voor tien minuten staan. Meng in een kom de stukken tofu, één eetlepel olijfolie, maïzena en de kipkruiden goed door elkaar. Verdeel dit mengsel over een bakplaat. Verdeel de zoete aardappelfrietjes over de andere bakplaat en besprenkel deze met wat olijfolie, peper en zout. Zet de twee bakplaten in de oven en bak de tofu en frietjes in twintig minuten gaar en goudbruin.
Ondertussen maak je de kaassaus: blend de zacht geworden cashewnoten in een blenden samen met de andere ingrediënten. Pureer alles tot een dikke, romige saus, voeg eventueel wat meer water toe om de saus wat te verdunnen. Haal na twintig minuten de tofu en zoete aardappelfrietjes en maak de borden op. Begin met de veldsla en verdeel daaroverheen de frietjes, rodekool, tofu, bosui, komkommer en chilipeper eroverheen. Maak het gerecht af met de vegan ‘kaassaus’ en je vegetarische fastfoodmaaltijd is klaar!
Gepofte aardappels
Met dit recept voor gepofte aardappels zet je eenvoudig knapperige, zachte aardappels op tafel. Door de aardappels in aluminiumfolie te wikkelen met wat olie, zout en peper, worden ze van binnen zacht en van buiten lekker krokant. Serveer de aardappels met zure room en verse kruiden.
Ingrediënten voor vier personen:
- 4 grote aardappels
- 2 el olijfolie
- Zout & peper
- 250 g verse zure room
- 1 tl knoflookpoeder
- Snuf zwarte peper
- Handje verse bieslook
- handje verse peterselie
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Neem vier aardappels van gelijke grote, zodat ze tegelijkertijd klaar zijn. Maak met een vork gaatjes in de aardappels, leg ze vervolgens op aluminiumfolie en besprenkel deze met olijfolie, zout en peper. Vouw het aluminiumfolie dicht en doe de aardappels voor één uur in de voorverwarmde oven. Ondertussen meng je de zure room met de knoflook en zwarte peper. Knip de kruiden fijn en voeg deze er ook aan toe. Wanneer de aardappels klaar zijn snijd je ze in en doe je de room erboven op. Maak je vegetarische gepofte aardappels af met wat extra fijn gesneden kruiden en zwarte peper.
Tip: de vegetarische aardappels zijn ook heerlijk van de BBQ. Leg ze dan tussen de kolen en onthoudt goed welke kant je ze opdraait, zodat ze gelijk garen.
Snelle pompoen pasta uit de oven
Deze vegetarische pastasaus uit de oven is supermakkelijk te maken, Het is de perfecte manier om extra groenten toe te voegen aan een maaltijd waar het hele gezin van geniet.
Ingrediënten voor vier personen:
- 1 flespompoen
- 1,5 paprika
- 2 wortels
- 2 sjalotjes
- 1 bol knoflook
- Gedroogde tijm
- Gedroogde rozemarijn
- Scheutje sojamelk
- 600 gram gekookte boterbonen*
- 450 gram pasta
- (*) in plaats van bonen, kan je ook courgette of broccoli kopen.
Zo maak je het:
Snijd de flespompoen, de paprika en sjalotjes door de helft. Snijd de wortel in grove stukken en snijd de bovenkant van de knoflookbol eraf. Leg alle gesneden groenten op een ovenschaal en besprenkel deze met olijfolie en de kruiden. Rooster de groenten voor zo’n 35 minuten op 200 graden. Kook na een half uur de pasta gaar zoals beschreven staat op de verpakking. Haal vervolgens de groenten uit de oven en verwijder het vel van de flespompoen, of je kan het vruchtvlees eruit scheppen. Doe vervolgens alle groenten in een blender of keukenmachine en voeg er een scheutje sojamelk aan toe voor een romige textuur. Nu doe je de pastasaus in een pan en voeg je naar wens de gekozen groeten eraan toe. Meng de gekookte pasta hierdoor en je gezonde vegetarische pasta is klaar!
Lees ook: Hoe je stiekem extra groenten in je maaltijd verwerkt