DIY: 5 herfstachtige bak recepten

Food door Fatou

Herfst staat alweer om de hoek. De regenachtige dagen komen er weer aan. Je zal dus waarschijnlijk vaak binnen zitten. Hoe leuk is het dan om wat nieuwe bak recepten te maken? Met deze vijf herfstachtige bak recepten kan je gelijk aan de slag!

De 5 herfstachtige bak recepten

Cinnamon rolls

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 500 gr patentbloem
  • 10g gedroogde gist
  • 10g zout
  • 40g suiker
  • 270 ml melk, lauwwarm
  • 1 ei, op kamertemperatuur
  • 60g boter, op kamertemperatuur

Voor de vulling:

  • 90g boter, op kamertemperatuur
  • 150g lichtbruine basterdsuiker
  • 1½ el kaneelpoeder

Voor het glazuur:

  • 100g roomkaas, op kamertemperatuur
  • 50g boter, op kamertemperatuur
  • 75g poedersuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • 2-3 el melk

Bereidingswijze:

Deeg: doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom, (behalve de boter) en kneed tot een soepel brooddeeg. Dit kan met de hand of met een mixer met deeghaak. Voeg aan het einde de boter toe en kneed deze door het deeg heen. Doe het deeg in een kom, dek het af met plasticfolie en laat het één uur rijzen op een warme en tochtvrije plaats.

Vulling: voeg alle ingrediënten voor het de vulling samen in een kom, en meng dit met de hand tot een luchtig beslag.

Bakken: vet een rechthoekige bakvorm in met boter. Rol het deeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een lap van ongeveer dertig x vijftig centimeter. Bestrijk het deeg glad met de cinnamon vulling. Rol de lap op vanaf de lange zijde en snijd de rol in gelijke plakken. Leg de zelfgemaakte kaneelbroodjes op hun kant in de bakvorm. Dek de vorm losjes af met plasticfolie en laat het deeg nog één uur rijzen. Verwarm ondertussen de oven voor op 190 graden. Bak de cinnamon rolls in 25-30 minuten goudbruin en gaar. Bestrijk de broodjes direct uit de oven met gesmolten boter en laat ze afkoelen in de vorm.

Glazuur: doe de roomkaas, poedersuiker, boter en het vanille-extract in een kom en klop dit met een mixer tot een glad geheel. Voeg de melk toe tot het glazuur de gewenste dikte heeft. Versier de cinnamon rolls met het glazuur.

Gevulde speculaas boterkoek

Ingrediënten:

  • 200g ongezouten roomboter
  • 200g fijne kristalsuiker
  • 1 ei (M)
  • 250g bloem
  • Snufje zout
  • 4 tl speculaaskruiden
  • 200g amandelspijs
  • 1 ei (M)
  • Een handje amandelen

Bereidingswijze:

Beslag: klop de boter en suiker, voeg het ei toe en mix het door elkaar. Voeg de bloem, speculaaskruiden en zout toe. Meng alles tot een mooi geheel. Bekleed de bodem van je bakvorm met bakpapier en smeer de randen in met boter. Verdeel de helft van je deeg gelijkmatig over de bakvorm, bodem en rand.

Vulling: doe de amandelspijs in een aparte kom. Voeg de helft van een ei hieraan toe. Meng het totdat het ei is opgelost in de amandelspijs. De spijs is nu zachter en beter te verwerken. Verdeel de spijs gelijk over het deeg dat al in de vorm zit. Verdeel nu de rest van je deeg over de amandelspijs, en smeer je boterkoek in met het halve overgebleven ei. Met een vork maak je er dan een ruitpatroon in, versier de koek met de amandelen. Smeer nog een dun laagje ei over de boterkoek, vooral over de amandelen.

Bakken: bak de boterkoek op 180 graden voor 30 minuten gaar. Laat de gevulde speculaas boterkoek goed afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt en in puntjes snijdt.

Pompoentaart

Ingrediënten:

Voor de bodem:

  • 300g bloem
  • 200g ongezouten roomboter (koud)
  • 100g suiker
  • 1 ei
  • 1 theelepel zout

 Voor de pumpkin spice:

  • 7 eetlepels kaneel
  • 3 eetlepels gemberpoeder
  • 1 eetlepel nootmuskaat (gemalen)
  • 5 theelepels kruidnagel (gemalen)
  • 5 theelepels piment (gemalen)

Voor de vulling:

  • 500g pompoen
  • 500 milliliter volle melk
  • 150g suiker
  • 2 theelepels pumpkin spice
  • 3 eieren
  • 200 milliliter crème fraîche

Bereidingswijze:

Bodem: doe alle ingrediënten in een kom. Mix alles met een mixer totdat er een bal ontstaat. Wanneer je een bal hebt, wikkel je deze in folie. Laat het deeg rusten voor minimaal dertig minuten in de koelkast. Pak een werkplank en verspreid er wat bloem op zodat je deeg niet blijft plakken. Na dertig minuten leg je het deeg op het werkblad. Rol je deeg nu uit tot een ronde lap. Vet de quichevorm goed in met boter en bekleed de vorm met het deeg. Prik vervolgens gaatjes in het deeg.

Pumpkin spice: roer alle kruiden door elkaar in een kom en bewaar ze op een donkere plek. Heb je geen gemalen kruidnagels of piment, dan kan je deze zelf malen met een vijzel.

Vulling: verwijder de schil en de pitten van de pompoen en snij de pompoen in kleine blokjes. Doe de pompoenblokjes, melk en suiker in een pan en zet de pan op het vuur. Laat het twintig minuutjes op zachte stand doorkoken. Na twintig minuten kan je de pompoen pureren met een staafmixer. Laat je vulling afkoelen.

Bakken: verwarm ondertussen de oven voor op 175 graden. Doe de eieren en twee theelepels pumpkin spice door het pompoenmengsel. Roer alles goed door elkaar en giet het mengsel vervolgens op de bodem. Bak de taart voor ongeveer 45 minuten gaar.

White chocolate chip cookies

Ingrediënten:

  • 100g roomboter
  • 65g bruine suiker
  • 55g kristalsuiker
  • 1 ei
  • 160g bloem
  • 1 theelepel vanille extract
  • ½ theelepel baking soda
  • ½ theelepel zout

Bereidingswijze:

Doe de suiker, baking soda en zout in een beslagkom, en mix dit met een garde. Smelt de roomboter en voeg het vervolgens toe in je beslagkom. Mix het goed en voeg de bloem en het vanille extract toe. Mix alles tot een goed beslag. Pak een bakplaat en leg er bakpapier op. Pak nu een ijsschep of een lepel en maak ronde bolletjes van het beslag. Leg de ronde bolletjes beslag op de bakplaat en bak in de oven voor 15 minuten op 180 graden. Laat de koekjes goed afkoelen zodat ze harder worden.

Spooky aardbei

Ingrediënten:

  • 1 bakje aardbeien
  • 2 repen witte chocolade (gesmolten)
  • 1 reep melkchocolade (gesmolten)

Bereidingswijze:

Was als eerste je aardbeien goed af. Smelt ondertussen de witte chocolade. Giet de gesmolten chocola in een kom, en dip één voor één de aardbeien in de witte chocola. Als laatst maak je met wat gesmolten melkchocola oogjes en een mond als extra decoratie. Leg de versierde aardbeien op een plaat en laat ze hard worden in de koelkast voor ongeveer 30 minuten.

Lees ook: 5x DIY food gifts