Ton sur ton: zo pas je het toe in je interieur

Ben jij helemaal weg van een bepaalde kleur en wil je daarmee je hele woonkamer inrichten? Geeft het kiezen van kleuren voor je interieur je keuzestress, of houd je van rust in een interieur en zie jij jezelf niet ontspannen in een bonte verzameling kleuren? Dan is ton sur ton echt iets voor jou.
Ton sur ton is niet echt een interieurstijl. Je kunt het toepassen in iedere woonstijl, al is de ene stijl er misschien iets geschikter voor dan de andere, zeker als je houdt van een fellere kleur. Zo past rood bijvoorbeeld minder goed bij een modern interieur, maar beter bij een bohemian woonstijl, terwijl grijs en wit weer beter bij een moderne of industriële stijl passen.
Wat is ton sur ton
'Ton sur ton' is Frans voor 'kleur aan kleur'. Het komt erop neer dat je voor het interieur één kleur kiest, en deze kleur gebruikt in verschillende tinten. Dus niet alleen op de muren, maar ook in bijvoorbeeld de raamdecoratie, het vloerkleed, de meubelbekleding en de accessoires.
Hoe kies je de juiste tinten
Als je gaat voor een ton sur ton interieur, kies je voor verschillende tinten van één kleur. Uitzoeken welke tinten het beste bij jouw smaak, interieur en bij elkaar passen, kan nog een uitdaging zijn. Een goed hulpmiddel bij het kiezen van de juiste tinten is een moodboard voor het interieur. Hierop verzamel je interieurs of elementen in tinten die jou aanspreken. Door deze bij elkaar te zetten en er een beetje mee te schuiven zie je al snel of tinten bij elkaar passen en de juiste balans in je interieur geven. Het voordeel van een moodboard is dat je kunt spelen met de elementen en tinten zonder dat je eerst werkelijk aankopen doet. Dat scheelt tijd, geld en miskopen.
De 60-30-10 regel
Als je ton sur ton in het interieur wilt gebruiken, is het verstandig een goede balans te vinden in de gekozen tinten. Een handige regel hiervoor is de 60-30-10 regel. Zestig procent van het oppervlak gebruik je voor de hoofdtint. Daarbij moet je denken aan de grotere oppervlakken zoals de muren en het plafond. Dertig procent van het oppervlak is voor de secundaire tint. Meestal is deze tint donkerder dan de hoofdtint, en gebruik je hem in bijvoorbeeld de raamdecoratie zoals een roljaloezie of vitrage, en de meubelbekleding. Tien procent is voor de fellere accenttint, die je terug laat komen in bijvoorbeeld accessoires zoals kussentjes of een kunstwerk, of in een enkele baan behang of verf op de muur.
Met deze regel creëer je niet alleen rust in balans in het interieur, het maakt het ook een beetje spannend door het gebruik van een accentkleur.