Hoe je cryptomunten kunt herkennen die mogelijk in waarde stijgen

Life Hacks door Redactie Welke

De cryptomarkt is soms echt wild. Je zit op je stoel en plotseling knalt een munt die je nog nooit eerder hebt gezien met 200% omhoog. Te laat natuurlijk.

En je vraagt je dan misschien terecht af: hoe hadden anderen dit wél op tijd door? Het lijkt soms alsof mensen een glazen bol hebben, maar in werkelijkheid zijn er gewoon een aantal signalen waar je op kunt letten. Geen magie, gewoon opletten en je huiswerk doen.

Activiteit op sociale media

 

Eén van de eerste plekken waar rumoer en hype ontstaat, is social media - niet per se bij de influencers met zonnebrillen in Dubai. Bij communities zoals Reddit, Telegram, X en op professionele cryptowebsites kan je ontdekken welke crypto gaat stijgen. Als een munt ineens vaak besproken wordt in een positief licht, kan die zeker sterk omhoog gaan in waarde.

Dat betekent niet meteen dat het een goed project is, maar wél dat het aandacht krijgt. En aandacht, zeker in crypto, trekt kopers aan. Let hierbij wel op dat het niet enkel promotie is. Als iedereen ineens dezelfde woorden gebruikt, ruikt het naar een geplande pump. Maar als de discussie organisch is, met zowel positieve als kritische meningen, dan zit er misschien echt beweging in.

On-chain data en handelsvolume

Dit klinkt technisch, maar is echt niet zo ingewikkeld. Als je ziet dat het handelsvolume van een munt toeneemt zonder dat de prijs nog fors gestegen is, kan dat betekenen dat iets op het punt staat te gebeuren. Een stijgend volume zonder hype in de prijs wijst vaak op stille accumulatie – mensen kopen in zonder te veel aandacht te trekken.

On-chain data – zoals hoeveel cryptowallets de munt vasthouden, of hoeveel er verplaatst wordt – kan ook inzichten geven. Als er ineens meer unieke adressen bijkomen, betekent dat dat nieuwe mensen instappen. En als grote spelers, zogenaamde ‘whales’, beginnen met inkopen, wordt het interessant want die doen zelden iets zonder reden.

Marktcyclus en macro-economie

Niet iedere munt stijgt zomaar uit het niets en vaak heeft de bredere markt. Als Bitcoin aantrekt, volgt de rest vaak pas later. Dit wordt het 'altseason-effect' genoemd. Je herkent het moment vaak aan het feit dat Bitcoin een tijdje zijwaarts gaat na een stijging (zoals we begin 2025 zagen na de piek eind 2024), terwijl kleinere munten ineens beginnen te bewegen.

Maar ook buiten crypto zelf moet je om je heen kijken. Worden rentetarieven verlaagd? Wordt er meer gesproken over inflatie of overheidscontrole? Doet Donald Trump opnieuw iets onverwachts?

Dan zie je vaak een hernieuwde interesse in gedecentraliseerde assets. De waarde van een munt stijgt zelden in isolatie, het beweegt altijd mee met grotere economische trends.

Liquiditeit en beurstoegang

Een munt kan nog zo goed zijn, maar als niemand hem kan kopen, gebeurt er weinig. Kijk dus of een token beschikbaar is op grotere beurzen, of dat het vooral via obscure decentrale exchanges verhandeld wordt. Een notering op een grote beurs zorgt vaak voor een prijsboost – puur door de toegenomen zichtbaarheid en toegankelijkheid.

Soms kun je dit zien aankomen. Als een project plotseling begint te voldoen aan alle compliance-regels, audits ondergaat of ineens vaker in contact lijkt te staan met grotere partijen, kan dat een teken zijn dat er een notering aankomt. Het zijn die signalen die slimme beleggers vroeg oppikken.

Interesse van institutionele partijen

Als je merkt dat een token genoemd wordt in rapporten van investeringsfondsen of opduikt in de portefeuilles van grotere crypto-investeerders, is dat vaak een sterk signaal.

Grote partijen stappen niet zomaar ergens in. Ze hebben teams van analisten, data scientists en een flinke bak kapitaal. Als zij ergens in beleggen, dan is dat zelden op basis van een gok.

Je hoeft geen toegang te hebben tot insiderdata want veel van die partijen delen namelijk gewoon kwartaalupdates of laten via on-chain wallets zien waarin ze investeren.

Zodra je merkt dat meerdere institutionele adressen dezelfde munt oppikken, loont het om zelf onderzoek te doen – maar vergeet natuurlijk niet af en toe pauze te nemen en even te bewegen!

Tokenomics en schaarste

Let op hoeveel munten er in omloop zijn en hoeveel er nog vrijgegeven moeten worden. Een token waarvan 90% nog gelanceerd moet worden, heeft een groot risico op prijsdruk.

Omgekeerd: als het aanbod grotendeels al op de markt is, en er sprake is van een burn-mechanisme of deflatoir model, dan kan de schaarste juist een opwaarts effect hebben.

Kijk ook of het project inkomsten genereert of gebruik stimuleert. Tokens die nodig zijn om kosten te betalen binnen een ecosysteem, of die staken mogelijk maken met aantrekkelijke rendementen, hebben vaak meer fundamentele vraag dan tokens zonder gebruikswaarde.