Dit zijn de basisprincipes van aquarel schilderen

Aquarelverf staat bekend om het dromerige effect dat je ermee kunt creëren. Het is dan ook een superleuke hobby om mee te gaan experimenteren. Dus, of je nu net begint met aquarel schilderen of je techniek wilt verfijnen: het begrijpen van de basis is essentieel. Wij leggen je stap voor stap uit wat de basisprincipes van aquarel schilderen zijn voor een soepele start.
Dit zijn de basisprincipes van aquarel schilderen
1. Zorg voor de juiste materialen
Voor aquarelschilderen heb je niet veel nodig, maar kwaliteit maakt echt het verschil. Kies voor aquarelverf van goede kwaliteit (liefst in napjes of tubes), aquarelpapier van minstens 300 g/m² en speciale penselen die vocht goed vasthouden, zoals ronde penselen van synthetisch of natuurlijk haar. Een vlak penseel komt later ook goed van pas voor grotere vlakken of het aanbrengen van water. Zorg daarnaast voor een mengpalet, een potje schoon water (of twee), en een doekje of keukenpapier om penselen af te deppen.
2. Water is je grootste gereedschap
In aquarel draait alles om de verhouding tussen verf en water. Hoe meer water je gebruikt, hoe transparanter de verf wordt. Hoe minder water, hoe intenser de kleur. Het leren beheersen van deze balans is misschien wel de belangrijkste vaardigheid die je kunt ontwikkelen. Experimenteer met nat-in-nat (verf aanbrengen op nat papier) en nat-op-droog (verf op droog papier) om verschillende effecten te ontdekken. De eerste techniek levert zachte, dromerige overgangen op. De tweede geeft je meer controle en scherpere lijnen.
3. Laag over laag
Aquarelverf is transparant en dat is precies de charme. In plaats van meteen in dikke lagen te werken, bouw je het schilderij op in transparante lagen. Laat elke laag goed drogen voordat je de volgende aanbrengt. Zo voorkom je dat kleuren ongewenst door elkaar vloeien en kun je diepte creëren.Tip: het is slim om bij de lichtste kleuren te beginnen en steeds donkerder te werken. In tegenstelling tot acryl of olieverf is het namelijk moeilijk om in aquarel wit terug te brengen als je het eenmaal overschilderd hebt.
4. Fouten? Gebruik ze creatief
In aquarel kun je niet altijd corrigeren zoals bij andere verfsoorten, maar dat betekent niet dat een 'fout' het einde van je werk is. Vaak ontstaan juist de mooiste effecten uit spontane vlekken of verlopen. Werk met de fout mee in plaats van ertegenin te gaan. Wil je toch corrigeren? Dan kun je met een schoon, vochtig penseel of een stukje keukenpapier proberen om natte verf op te deppen of te verlichten.
5. Geduld is essentieel
Geduld is belangrijk bij aquarel. Omdat je vaak in lagen werkt, is het belangrijk om tussen elke stap te wachten tot het papier helemaal droog is. Als je te snel over natte verf schildert, vloeien de kleuren in elkaar en verlies je controle. Gebruik een föhn als je sneller verder wilt, maar pas op dat je het pigment niet verplaatst door te veel luchtstroom.
6. Blijf experimenteren
Er is geen vaste formule voor een goed aquarelwerk. Iedereen ontwikkelt zijn eigen stijl. De beste manier om je techniek te verbeteren, is simpelweg veel doen. Probeer verschillende onderwerpen: bloemen, landschappen, portretten of patronen. Wissel ook af in technieken zoals spatten, zout strooien of natte en droge penseelstreken combineren. Het is in ieder geval een heerlijk ontspannende hobby!