Yum! Zo maak je je eigen pasta

Food door Maj

Droom je van een bord verse pasta die je helemaal zelf hebt gemaakt? Zelf pasta maken is niet alleen superlekker, maar ook een gezellige activiteit voor in het weekend of samen met vrienden. En nee, je hebt geen dure apparatuur nodig - met je handen, een beetje bloem en eieren kom je al een heel eind. Je kunt de pasta precies zo maken als jij het wilt: of je nu gaat voor klassieke tagliatelle of ravioli.  In dit artikel nemen we je stap voor stap mee, zodat jij straks trots een bord homemade pasta op tafel zet.

Zo maak je je eigen pasta

Dit heb je nodig

Voor basis pasta heb je het volgende nodig:

  • 200 g bloem (liefst type ‘00’, maar gewone bloem kan ook)
  • 2 grote eieren
  • Snufje zout
  • Optioneel: beetje olijfolie

Stap 1: Het deeg maken

Maak op een schoon werkblad een bergje bloem met een kuiltje in het midden (zoals een vulkaan). Breek de eieren erin, voeg een snuf zout toe en klop de eieren langzaam los met een vork. Werk beetje bij beetje de bloem erdoor tot het een samenhangend deeg wordt.

Stap 2: Kneden, kneden en nog eens kneden

Kneed het deeg 10 minuten stevig tot het glad en elastisch is. Het moet zacht aanvoelen, maar niet plakkerig. Wikkel het daarna in huishoudfolie en laat het minstens 30 minuten rusten op kamertemperatuur.

Stap 3: Uitrollen en snijden

Bestuif je werkblad met bloem. Rol het deeg dun uit met een deegroller of gebruik een pastamachine als je die hebt. Snijd er tagliatelle, fettuccine, lasagnebladen of zelfs raviolivellen van. Voor mooie slierten kun je het deeg oprollen en in reepjes snijden. Tips voor extra variatie: Voeg spinazie- of bietensap toe voor gekleurde pasta, maak gevulde pasta zoals ravioli of tortellini met ricotta of bestrooi de pasta met extra parmezaan en een snuf chili voor pit.

Stap 4: Koken en smullen

Breng een grote pan gezouten water aan de kook. Kook de verse pasta 2-3 minuten (ja, zó snel!) tot hij beetgaar is. Giet af en meng meteen met je favoriete saus.

Stap 5: Maak een heerlijke sausje

Om je pasta af te maken is het belangrijk om nog een lekker sausje te maken. Ga bijvoorbeeld voor de klassieke simpele tomatensaus met basilicum, een zelfgemaakte pasta Alfredo met Parmezaan, een lekkere truffelolie en paddenstoelen of een saus van citroenboter met verse peterselie. Yum! Dat wordt op z'n Italiaans genieten. Buen appetito!

Lees ook: Dit is de psychologie achter aantrekkingskracht