Koffie, thee of alcohol? De invloed van drankjes op je slaapkwaliteit

Het is natuurlijk geen geheim dat een goed slapen belangrijk voor je is. Voor sommigen is het vanzelfsprekend om snel in slaap te vallen, terwijl anderen alleen maar kunnen dromen van een goede nachtrust. We weten allemaal dat het blauwe licht van schermen je nachtrust niet ten goede komt, maar wist je ook dat drankjes hier een grote invloed op hebben? Wij zochten het voor je uit.
Lees ook: De meest luxe self-care momenten zonder dat het je veel geld kost
De invloed van drankjes op jouw slaapkwaliteit
Koffie
Wie houdt er niet een dagelijks bakje koffie? Toch zit in dit drankje flink wat cafeïne: een stimulerend middel die het centrale zenuwstelsel activeert, waardoor mensen zich energieker en alert voelen. Daarom is het niet handig om koffie te drinken voor het slapengaan. We slapen daardoor namelijk in totaal 45 minuten minder en de slaapefficiëntie daalt met zeven procent. Bovendien neemt de lichte slaap toe met bijna twee procent, maar de diepe slaap wordt elf minuten korter. Het advies is daarom om de laatste kop koffie te nuttigen tot acht uur voordat je naar bed gaat.
Thee
Net zoals in koffie zit in veel soorten thee cafeïne, maar bij thee wordt dit theïne genoemd. Dit stofje staat bekend om de opwekkende en stimulerende werking die het heeft en dat is natuurlijk niet handig vlak voor het slapengaan. Wat blijft er dan nog over? Kruidenthee! Doordat er geen theeblaadjes in kruidenthee zitten, zit er ook geen cafeïne in.
Ook kom je in de supermarkt vaak merken tegen met allerlei smaken 'slaapthee'. Gaan we hier echt beter van slapen of is het slechts een fabel? Er zijn enkele onderzoeken gedaan naar de werking van kruiden als valeriaan, kamille en lavendel, maar vooralsnog is daar geen werkzaamheid tegen slapeloosheid voor aangetoond. Toch kan het placebo-effect wel zijn werk doen: wanneer je gelooft dat het werkt, kan het goed zijn dat deze thee effect heeft. Wanneer je elke dag een kop thee drinkt, helpt deze routine bij het ontspannen en je klaarmaken voor de nacht.
Alcohol
Uit onderzoek blijkt dat mensen sneller slapen als ze een glas alcohol op hebben, ook wel het 'slaapmutsje' genoemd. Dit komt door het vertraagde effect van alcohol op de werking van het zenuwstelsel, wat gevoelens van ontspanning en slaperigheid veroorzaakt. Toch gaat de kwaliteit met ongeveer negen procent achteruit bij een kleine hoeveelheid alcohol. De slaapperiode is namelijk minder diep en onrustig. Alcohol vertraagd en verkort de REM-slaap, waarin alle informatie en emoties van de dag door je hersenen worden verwerkt. Iemand die alcohol heeft gedronken en wel veel uren heeft geslapen, is dus minder uitgerust dan iemand die niet heeft gedronken en evenveel uren heeft geslapen. Sommige mensen worden daarnaast eerder wakker wanneer ze alcohol gedronken hebben.
Wat moet je dan wél doen voor een goede nachtrust? Lees het in dit artikel!