Handig! Met deze stappen maak jij jouw tuin lenteklaar

Wonen door Merel

De lente staat weer voor de deur en dat betekent dat het tijd is om de tuin weer helemaal fresh te maken. Na die koude wintermaanden heeft jouw tuin namelijk heel wat liefde en aandacht nodig. In een paar stappen zorg jij ervoor dat alles weer netjes en verzorgd is. Zo geniet je binnenkort optimaal van de eerste zonnestralen in de tuin.

Lees ook: 7x de leukste bloemendecoratie voor de lente

Maak jouw tuin lenteklaar met deze stappen

Tuintegels schrobben

De koude en vochtige wintermaanden met amper zon zijn letterlijk een aanslag op jouw terrastegels. Deze groene aanslag wordt veroorzaakt door algen en mossen die goed gedijen in een natte omgeving met weinig zonlicht. Maar groene tegels is natuurlijk niet wat we willen. Ga daarom met een hogedrukreiniger of een bezem en speciale reinigingsmiddelen voor groene aanslag aan de slag. Voor een milieuvriendelijkere aanpak meng je heet water met groene zeep – ideaal voor betontegels en natuursteen.

Tuinmeubelen opfrissen

Ook de tuinmeubelen kunnen na de winter wel een opfrisbeurt gebruiken. Pak een emmer met lauwwarm water en groene zeep en een borstel of spons. Overigens bestaan er speciale schoonmaakmiddelen voor elk soort tuinmeubel, dus kijk daar ook eens naar. Vergeet daarnaast de kussens niet uit te kloppen en de kussenslopen te wassen, zodat ze weer fris ruiken. Laat die zonnige lentedagen maar komen!

Lees ook: Zo kies je de buitenverlichting die past bij jouw stijl en elk seizoen

Oude takken verwijderen

Neem ook eens de tijd om achtergebleven takken en bladeren van afgelopen winter op te ruimen. Tijdens de winter zijn er vaak takken gesneuveld en door deze oude en dode takken weg te halen, oogt je tuin meteen netter. Dode bladeren en takken creëren bovendien een omgeving waarin schimmels gedijen. Het komt de algehele gezondheid van je tuin dus ten goede wanneer je ze weghaalt.

Snoeien

Naast het verwijderen van takken knapt de tuin enorm op van een goede snoeibeurt in de vroege lente. Dit zorgt voor een gezonde groei en rijke bloei later in het seizoen. Rozen hortensia’s en fruitbomen snoei je het beste in maart al. Zorg er wel voor dat je de voorjaarsbloeiers, vorstgevoelige planten, rododendrons en nieuwe planten nog even met rust laat. Dit kan de groei en bloei van de planten juist tegenhouden.

Voedingsstoffen toevoegen

Na de winter snakt jouw tuin naar nieuwe voedingsstoffen. De drie belangrijkste voedingsstoffen zijn stikstof, fosfor en kalium. De voedingsstoffen zijn te koop in de vorm van vloeibare voeding, tuinmest en voedingskorrels. Kies een variant met voedingsstoffen die het beste op jouw planten aansluiten, zodat ze binnenkort weer volop groeien en bloeien.

Gazon onderhouden

Een mooi gazon begint met goed onderhoud. Boven de zes graden gaat het gras groeien en is het tijd om te beginnen met grasmaaien. Door je gazon te kalken bereid je het gras voor op het groeiseizoen en maak je de bodem minder zuur. Ook is dit de tijd om te verticuteren: dood gras en mos verwijderen om ervoor te zorgen dat het gras dikker en sterker groeit. Kale plekken? Die vul je aan door opnieuw gras te zaaien. Door het gazon ook nog te bemesten krijgt het de voeding die het nodig heeft.  

Voorjaarsbloeiers planten

Ga meteen voor wat kleur in de tuin om het weer helemaal tot leven te brengen. Planten als viooltjes, primula’s en sleutelbloemen zijn perfect voor het vroege voorjaarsseizoen. Het zijn namelijk sterke bloemen die wel tegen wat nachtvorst kunnen. Hierdoor fleurt je tuin binnen no-time op en voelt het direct als lente!