Comfortfood: dit is de link tussen voeding en emotie
Comfortfood is meer dan alleen maar een lekkere snack. Het kan ook troost bieden als je verdrietig bent en ons humeur positief beïnvloeden. De grote vraag is dan ook: wat is nou precies de link tussen voeding en emotie? Welke.nl zoekt het voor je uit.
De link tussen voeding en emotie
1. Leuke momenten
Aan eten zit vaak een emotioneel moment verbonden. Denk aan herinneringen uit onze jeugd, zoals oma's stoofpot of warme kippensoep die je vroeger altijd at na het buitenspelen. Maar ook leuke momenten zoals een etentje buiten de deur, een borrelplankje op de bank of een lekkere taart met je verjaardag kunnen herinneringen verbonden aan eten oproepen. Verder zijn feestdagen vaak leuke momenten die je ook associeert met eten, zoals Kerstmis of Pasen. Comfortfood geeft dan vaak een connectie met anderen en kan ons een gevoel van verbondenheid geven die je koppelt aan fijne momenten.
2. Hormonen
Sommige voedingsmiddelen stimuleren de aanmaak van hormonen, zoals serotonine en dopamine. Serotonine reguleert onze stemming en zorgt voor een gelukkig en relaxed gevoel. Dopamine geeft ons motivatie en geluk, wat ook wordt gestimuleerd wanneer we lekker eten. Vooral voedingsmiddelen die veel koolhydraten bevatten geven dit effect. Denk aan friet, pasta en rijst.
3. Geluksgevoel
Naast hormonen die je een geluksgevoel geven, zorgen sommige stoffen in comfortfood er ook voor dat je je gelukkiger en minder depri voelt. Chocolade bevat bijvoorbeeld fenylethylamine dat zorgt voor een geluksgevoel.
4. Minder stress
Lekker eten kan ervoor zorgen dat je minder stress ervaart. Wanneer we stress hebben of gespannen zijn, zijn veel mensen dan ook geneigd om naar 'comfortabel' eten te grijpen. Veel van deze ongezonde voedingsmiddelen bevatten veel suikers, vet of koolhydraten. Hierdoor krijg je tijdelijk veel energie, maar daalt het ook net zo snel weer in. Even krijg je dus een ontspanned gevoel, maar hierdoor behoud je niet de gehele dag door veel energie. Daarnaast is comfortfood voor veel mensen ook een soort traktatie voor zichzelf. Dit is natuurlijk af en toe heel belangrijk en lekker, maar probeer altijd gebalanseerd te blijven eten. Gezond eten geeft je eerst misschien minder plezier, maar later op de dag ga je hier veel profijt van hebben. Hierdoor voel je je namelijk veel fitter.
5. Nostalgische geuren
Sommige gerechten of voedingsmiddelen geven ons een nostalgisch gevoel. Zo kan je ergens een bepaalde geur ruiken, waardoor je al een warm gevoel krijgt vanbinnen. Denk aan de geur van warme appeltaart of een kruidig gerecht dat je als kind veel at. Deze geur roept herinneringen op, waardoor je een geluksgevoel kan ervaren.
Lees ook: Gezond snacken: heerlijke recepten voor voedzame tussendoortjes