Voel jij je sociaal iets onhandig? Dit is hoe je beter kunt communiceren
Merk jij dat je moeite hebt om een gesprek aan te gaan en voel jij je soms wat sociaal onhandig? Er zijn talloze manieren om je communicatie skills te oefenen. Wij delen verschillende tips om beter te communiceren, zodat je zelfvertrouwen wordt vergroot en je je sociale vaardigheden binnen no time hebt ontwikkeld.
7x tips om beter te kunnen communiceren
1. Actief luisteren
Actief luisteren houdt in dat je echt luistert naar iemand en dit ook overbrengt naar die persoon. Zorg voor oogcontact, laat met je lichaamshouding zien dat je luistert en spreek dit ook uit door te knikken en bijvoorbeeld af en toe 'ja' of 'dat begrijp ik' te zeggen. Stel als diegene klaar is met het verhaal pas vragen.
2. Vermijd ja of nee vragen
Wanneer je vragen gaat stellen is het beter om alleen ja of nee vragen te vermijden. Kies voor een open vraag, waar iemand uitgebreid op kan antwoorden. Het kan heel simpel zijn, vermijd bijvoorbeeld de vraag: "Was het leuk?" en maak hiervan: "Wat heb je allemaal gedaan?" Zo kan iemand veel natuurlijker antwoorden en maak je het gesprek makkelijker.
3. Luchtig gesprek
Kies als je elkaar pas net kent voor een luchtig gesprek. Kies onderwerpen uit waarvan je weet dat ze makkelijk te beantwoorden zijn en niet ongemakkelijk kunnen worden. Denk aan een spraakmakende serie op tv of een gemeenschappelijke hobby. Vergeet ook niet dat het niet erg is als er af en toe stiltes vallen. Laat dit gewoon gaan en accepteer een stilte, zo laat je ook zien dat je zelfverzekerd bent in het gesprek.
4. Oogcontact
Oogcontact is heel belangrijk om een actieve luisterhouding aan te nemen. Ga op hetzelfde niveau als iemand zitten, dus als diegene zit ook even gaan zitten en anders staan. Probeer dan iemand aan te kijken terwijl je praat, zo kom je zelfverzekerd over en toon je echt interesse. Vind een balans die voor jou fijn is.
5. Lichaamstaal
Ook je lichaamstaal spreekt boekdelen tijdens een gesprek. Neem een open en ontspannen houding aan, waarbij je laat zien dat je openstaat voor een gesprek. Dit kan de ander ook meer op het gemak stellen.
6. Een empathisch gesprek
Tijdens een gesprek is het goed om empathie te tonen. Dit kan al met hele makkelijk zinnen, zoals: "Ik begrijp dat dat lastig kan zijn." Zo laat je zien dat je iemand begrijpt en echt hebt geluisterd.
7. Oefenen, oefenen en oefenen
Als laatste stap is het belangrijk om te oefenen, oefenen en oefenen. Daag jezelf uit en maak een praatje op verschillende plekken, bijvoorbeeld op het werk of in een winkel. Zo oefen je eerst met korte gesprekken en verbeter je je steeds meer je communicatie skills. Je kan eerst ook voor de spiegel of in de camera oefenen. Op deze manier wordt het steeds minder spannend om een gesprekje aan te gaan. Vergeet niet dat je altijd jezelf blijft en echt geen andere persoonlijkheid hoeft aan te nemen om een leuk gesprek te hebben. Iedereen is mooi op zijn eigen manier!