Welke warmtepomp is het beste… voor jouw woning?

Wonen door Djamila

In Nederland groeit de populariteit van warmtepompen snel. Deze toestellen bieden een duurzaam alternatief voor traditionele verwarmingssystemen, zoals gasgestookte cv-ketels. Vooral met de stijgende energieprijzen en de focus op het verminderen van CO2-uitstoot, wordt de warmtepomp gezien als een belangrijke stap naar een energiezuiniger en groener huishouden. Daarbij wordt het ook belangrijker om zelf opgewekte energie van zonnepanelen zelf te gebruiken door de waarschijnlijke afschaffing van de salderingsregeling. Overweeg jij ook een warmtepomp aan te schaffen? Hieronder lees je meer over hoe je erachter kunt komen welke warmtepomp het beste voor jouw woning is.

Wat is een warmtepomp, en welke verschillende soorten zijn er?

Eerst maar eens even een korte uitleg over hoe een warmtepomp werkt. Gemakkelijk gezegd werkt een warmtepomp als een omgekeerde vriezer. Het apparaat haalt warmte uit de buitenlucht, water of de grond en verwarmt hier lucht of water voor in huis mee.

Er zijn drie types warmtepompen die in Nederland populair zijn.

  • Hybride warmtepomp: Een hybride warmtepomp werkt samen met een bestaande cv-ketel. Daardoor is het een goede oplossing voor (matig geïsoleerde) huizen die nog niet volledig elektrisch verwarmd kunnen worden.

  • All-electric warmtepomp: Deze warmtepomp neemt de volledige verwarming van je woning over, inclusief het leveren van warm tapwater.

  • All-electric ready warmtepomp: Dit type warmtepomp werkt samen met een cv-ketel, maar is al voorbereid om in de toekomst volledig zonder gas te kunnen functioneren.

Naast deze varianten zijn er nog enkele technische keuzes die je moet maken, zoals het type bron voor de warmtepomp en afgiftesysteem. Er zijn drie opties.

  • Lucht-water warmtepompen: Deze halen warmte uit de buitenlucht en gebruiken die om water te verwarmen voor je centrale verwarmingssysteem of warm tapwater.

  • Water-water warmtepompen: Deze onttrekken warmte uit grondwater of oppervlaktewater.

  • Bodem-water warmtepompen: Deze systemen gebruiken de stabiele temperatuur van de grond om warmte te onttrekken.

Het kiezen van de beste warmtepomp: geen eenduidig antwoord

Het is niet mogelijk om simpelweg ‘de beste warmtepomp’ aan te wijzen. Een betere vraag is: ‘Wat is de beste warmtepomp voor jouw huis?’. Welke warmtepomp het meest geschikt is, hangt sterk af van de specifieke omstandigheden van je woning en je persoonlijke situatie.

  • Isolatie van je huis: Goed geïsoleerde woningen kunnen beter profiteren van een warmtepomp, omdat de benodigde warmteafgifte lager is.

  • Beschikbare ruimte: Sommige warmtepompen, zoals bodem-water systemen, hebben veel ruimte nodig voor de installatie van leidingen in de grond.

  • Bestaand verwarmingssysteem: Een warmtepomp werkt het meest efficiënt in combinatie met lage temperatuurverwarming, zoals vloerverwarming. Als je huis oudere radiatoren heeft, kan het nodig zijn om deze aan te passen.

  • Budget: De initiële kosten van warmtepompen variëren sterk per type en installatie. Hoewel ze op lange termijn besparingen kunnen opleveren, kunnen de aanschaf- en installatiekosten hoog zijn.

Een grote investering, dus laat je informeren

De warmtepomp wint aan populariteit in Nederland, vooral nu de afschaffing van de salderingsregeling nadert en zelfconsumptie van elektriciteit steeds belangrijker wordt. Welke warmtepomp het beste is, hangt echter af van verschillende factoren, zoals de isolatie van je huis, de beschikbare ruimte, je verwarmingssysteem en je budget. Het is daarom aan te raden om je goed te laten informeren door een expert die de situatie van je huis kan beoordelen, voordat je de overstap maakt naar een warmtepomp.