Heeft jouw kind last van faalangst? Dit kan je doen
Vast heel herkenbaar… Je kind krijgt te horen dat ze moeten presenteren op school en schiet compleet in de stress. Vaak melden ze van tevoren het niet te willen doen omdat ze bang zijn om uitgelachen te worden of dat er iets ergs gebeurt, maar ze kunnen zich ook wat stoerder voor doen omdat ze zich schamen en het helemaal niet vertellen. Daarom is het altijd handig om dit toch altijd even samen met je kind door te nemen.
Faalangst
Het woord zegt het eigenlijk al, bang om te falen. Bij faalangst ben je bang om iets verkeerd te doen, en daarvoor uitgelachen worden. Faalangst kan bij heel veel dingen ontstaan. Dit kan gebeuren bij kleinere dingen zoals presentaties of toetsen, maar kan ook een grotere invloed hebben op je dagelijks leven. Vaak proberen mensen die faalangst hebben ook onder hetgeen wat hun zo angstig maakt uit te komen, maar dat kan natuurlijk niet heel je leven. We begrijpen de angst, maar toch denken we dat er wel dingen zijn die enorm zouden helpen.
Bedenk het allerergste wat je kan overkomen
Wat is het ergste wat mis kan gaan en hoe? Hoe zou je dit kunnen voorkomen? Het ergste wat je bijvoorbeeld kunt overkomen bij een presentatie is dat je je verspreekt of iets niet meer weet, waardoor je iets zou moeten vragen. Niks ergs aan toch? Fouten maken mag, daar leer je juist van. Het ergste wat dan kan gebeuren is dat mensen gaan lachen of iets zeggen. Probeer er dan zelf ook om te lachen en leer ervan.
Positieve affirmaties
Veel mensen vinden dit iets raars, maar het helpt wel echt. Spreek positief over jezelf en wat je kan. Als jij al negatief je toets, presentatie of andere gelegenheid ingaat, heb je ook een grotere kans dat het fout gaat. Zorg daarom dat je je op je positieve eigenschappen en skills richt. Voorbeelden van dit zijn: “ Ik heb vertrouwen en doorzettingsvermogen”, “Ik accepteer mijn kans om te falen maar ik ga toch door” of “Ik kan goed vertellen over dit onderwerp dus alles komt goed”. Manifesteren helpt echt.
Vier je succes
Falen is een optie, maar het kan ook juist heel goed gaan. Vier dat dan. Wanneer jij faalt, is het menselijk om dit heel persoonlijk en negatief op te vatten. Negatieve dingen blijven dan ook langer hangen, dus zorg dat je successen extra benadrukt worden. Beloon jezelf door jezelf te trakteren op iets lekkers, ga iets doen wat je leuk vindt en vertel jezelf vooral dat je een goede daad hebt verricht.
Praat over je angsten en stop met nadenken
Praten helpt enorm, anders raak je misschien gevangen in je eigen gedachtes. Als dat gebeurd, blijf je maar nadenken over alles wat mis kan gaan. Als jij praat over je faalangst en schaamte, wordt het voor jezelf minder eng. Dan is het er namelijk uit en voel je je een stukje meer op je gemak. Probeer niet te veel na te denken en gewoon te doen.
Kijk over de menigte heen
Dit is vooral handig als je voor een grote groep moet presenteren. Probeer terwijl je praat boven de mensen uit te kijken en geen oogcontact te maken. Dit bezorgt je namelijk stress en hierdoor word je afgeleid. Wel is het belangrijk om over te komen alsof je wel tegen de mensen praat, dus zorg dat je niet naar een bepaald punt blijft kijken. Dat helpt enorm bij faalangst.