6x lichamelijke gevolgen die je kan ervaren door stress

Lifestyle door Maj

Heb je last van stress op werk of zit je niet zo lekker in je vel? Stress kan heel veel invloed hebben op zowel je mentale, als je fysieke gezondheid. Lichamelijk kan je dan ook veel klachten ervaren die vanuit stress voortkomen. Daarom delen wij 6x lichamelijke gevolgen die je kan ervaren door stress, zodat je alert kan zijn op eventuele klachten.

6x lichamelijke gevolgen die je kan ervaren door stress

1. De hele dag door moe zijn

Wanneer je veel stress ervaart, ben je vaak chronisch moe. Je staat op uit bed en je bent alweer op voor de dag, dit kan natuurlijk heel erg energieslopend werken voor je lichaam. Je lichaam bevindt zich in een soort vechten-of-vluchtenstand, waardoor adrenaline en cortisol vrijkomen. Verder kan je onder slaaptijd ook veel aan het piekeren zijn, slecht slapen en heftig dromen. Ook hierdoor sta je in de ochtend met een stuk minder energie op.

2. Last van je nek, rug en schouders

Waarschijnlijk staat je lichaam continu onder spanning, wat resulteert in spierpijn zo ook in de nek, rug en schouders. Het is belangrijk om ontspanningsoefeningen te doen, te sporten, eventueel te mediteren en op een juiste manier te zitten. Breng eventueel ook een bezoekje aan de fysio, zo voorkom je langdurige klachten.

3. Maagpijn of last van de darmen

Stress heeft wel degelijk invloed op je maag en darmen. Het stresshormoon cortisol brengt namelijk je spijsvertering in de war, waardoor je snel maagklachten kan ervaren. Zo ontstaat een zenuwachtig gevoel in de onderbuik, maagzuur, een opgeblazen gevoel en misselijkheid.

4. Verstoord immuunsysteem

Langdurige stress zorgt ervoor dat je immuunsysteem wordt verstoord. Hierdoor is je weerstand lager en ben je eerder vatbaar voor infecties en griepjes. Belangrijk om wel zo gezond mogelijk te blijven eten en aan een gezond lichaam te werken om een gezond lichaam te behouden.

5. Hartkloppingen

Zoals we eerder al benoemden komt er bij stress meer adrenaline vrij. Hierdoor gaat je hart sneller kloppen en vernauwen de bloedvaten, zodat er meer zuurtstof naar je spieren kan. Door stress kan je dan ook een hogere bloeddruk ervaren, houd dit altijd goed in de gaten.

6. Hoofdpijn 

Stress kan ervoor zorgen dat je lichaam onder spanning staat, waardoor er spierpijn ontstaat in de nek en schouders. Deze spanningen kunnen vervolgens weer leiden tot hoofdpijn. Ook door de vernauwing van de bloedvaten in je hoofd kan er een nare hoofdpijn ontstaan. Natuurlijk is het belangrijk om bij langdurige stress en klachten, altijd een bezoekje te brengen aan de huisarts.