3 manieren om tamme kastanjes te bereiden

Food door Maya Luz

De herfst is begonnen! Dat betekent dat je weer kastanjes kunt rapen. Wist je dat je kunt koken met deze noten? Dit zijn onze favoriete manieren om tamme kastanjes te bereiden.

Lees ook: Pumpkin Spice seizoen begint weer: zo maak je het zelf

Kastanjes poffen

Je kan tamme kastanjes poffen op verschillende manieren. Je kan het in de oven doen of in een pan. Laten we beginnen bij de oven. Begin door je oven voor te verwarmen op 200 graden Celsius. Om te voorkomen dat de kastanjes ontploffen tijdens het poffen, want dat is dan weer net te veel van het goede, kun je een klein sneetje maken aan een kant van de kastanje, doe dit in de vom van een kruisje.

Leg de kastanjes vervolgens op een bakplaat met bakpapier en bak ze voor twintig minuten in de oven. Is de binnenkant van de kastanje zacht? Dan zijn ze klaar!

Dan de pan. Bij deze methode is het ook aan te raden om de kastanjes eerst in te kerven. Verwarm een pan voor op middenhoog vuur. Hier hoeft niet iets van olie of boter in. Doe de kastanjes in de pan en hou ze goed in de gaten. Draai ze om de paar minuten om. Hiermee voorkom je dat ze verbranden. Met deze methode duurt het tussen de vijftien en twintig minuten totdat de tamme kastanjes gepoft zijn.

Kastanjes koken

In plaats van poffen, kun je tamme kastanjes ook koken. Voordat je echt aan de slag kunt met kastanjes, moet je ze eerst pellen. Dit doe je door ze eventjes te koken, vijf minuten ongeveer. Laat ze vervolgens even afkoelen, maar niet helemaal. Want het pellen van de kastanjes gaat veel makkelijker wanneer ze nog warm zijn.

Wanneer je ze gaat koken ga je op dezelfde manier te werk. Alleen nu hoef je ze niet na vijf minuten al uit het water te halen. Laat ze voor vijftien minuten koken. Hierna kun je ze pellen. Het vruchtvlees is nu heel zacht en is perfect voor het maken van kastanjepuree.

Koken met tamme kastanjes

Zodra je de kastanjes hebt bereid, kun je er ontzettend veel lekkere dingen mee maken. Je kan er zoete dingen mee maken zoals een taart. Je kan de rauwe kastanjes ook fijn maken om er bloem van te maken. Hier kun je vervolgens heel lekker brood mee bakken.

Gekookte kastanjes zijn perfect voor het maken van kastanjepuree. Dit kun je op dezelfde manier serveren als aardappelpuree of je kan het verwerken in verschillende spreads en dipjes. Hoe je het ook gebruikt. Kastanjepuree maakt iedere maaltijd een stuk herfstachtiger.