Zo maak je je eigen boekenleggers

Hobby door Maya Luz

Als je van lezen houdt, weet je hoe belangrijk boekenleggers zijn. Hoe moet je anders onthouden bij welke pagina je bent gebleven? Wil je graag je eigen boekenleggers maken? Dat kan op verschillende manieren. Wij geven je wat inspiratie.

Lees ook: De leukste papier-maché DIY ideeën

Maak er een collage van

Boekenleggers zijn er in allerlei soorten en maten. Als je je boekenlegger helemaal eigen wil maken, kun je een collage maken met allerlei plaatjes van dingen die jij leuk vindt. Maak bijvoorbeeld een collage van al je favoriete boeken of de boeken die je al gelezen hebt. Dit kun je doen door een rechthoekig stuk wit papier uit te knippen. Ga voor stevig papier dat iets dikker is. Hierdoor zal het papier niet kromtrekken door de lijm. Plak vervolgens al je decoraties op je boekenlegger. Je kunt een beetje modge podge gebruiken om je kunstwerkje te sealen. Zo weet je zeker dat al je mooie plaatjes niet van je boekenlegger af zullen vallen. Laat alles goed drogen voordat je je boekenlegger gaat gebruiken.

Beschilder je boekenlegger

Is een collage maken niet voor jou weggelegd? Pak dan je verf erbij en maak een uniek design op de voor en achterkant van je boekenlegger. Voor deze DIY is het extra belangrijk dat je een dik en stevig stuk papier gebruikt. Je wil namelijk niet dat de verf doorlekt naar de andere kant van de boekenlegger. We raden aan om met aquarelverf te werken. Begin met de basis kleur en laat deze eerst aan beide kanten drogen voordat je begint met je designs. Wees vooral lekker creatief, je kunt hier ontzettend veel kanten mee op.

Maak een boekenlegger met foto's

Foto's kunnen ons enorm dierbaar zijn. Als zelf een boekenlegger DIY'en niet helemaal voor jou is weggelegd, kun je ook een boekenlegger laten printen met foto's die jij mooi vindt. Zo heb je altijd mooie herinneringen bij de hand. Als je dit niet wil laten doen kun je het natuurlijk ook met de hand doen. Zo wordt het een meer persoonlijke collage.

Wees creatief en ga voor een ander materiaal

Als je papier te simpel vindt, kun je natuurlijk ook je boekenlegger maken van een ander materiaal. Je kunt bijvoorbeeld met koord werken dat je op een creatieve manier in elkaar vlecht. Je kunt zelfs een boekenlegger maken van strijkkralen, dat is een hele leuke techniek om met de kids te proberen. Je kunt zelfs van papier een hoekje vouwen dat je kunt gebruiken om om de hoek van je papier heen te doen.