De meest effectieve collageen poeder: dit is waar je op moet letten

Lifestyle door Djamila

Voor een gezonde huid is collageen onontbeerlijk. Het helpt om de elasticiteit van de huid te herstellen en zo het verouderingsproces tegen te gaan. Er zijn vandaag de dag echter zoveel middelen op de markt, dat het lastig is om de beste collageen poeder te herkennen. De aan- of afwezigheid van bepaalde hulpstoffen en additieven bepalen hoe effectief het collageen supplement is. In dit artikel zal uitgelegd worden wat een collageen poeder wel en niet moet bevatten voor de meest optimale werking.

Collageen en de huid

Collageen is een aminozuur, dat van belang is voor de elasticiteit van de huid. Daarnaast is collageen mede verantwoordelijk voor stevige botten, kraakbeen en weefsel. De huid bestaat uit drie lagen: de opperhuid, de lederhuid en het onderhuids weefsel. De lederhuid bestaat onder andere uit elastine en collageenvezels, die zorg dragen voor de elasticiteit van de huid. Het lichaam maakt zelf deze collageenvezels aan, en daarnaast kun je door je voedingspatroon de aanmaak van collageen bevorderen . Echter, naarmate je ouder wordt, is de aanmaak van collageen steeds minder efficiënt. De vertraging van de collageenproductie leidt er onder andere toe dat de huid verouderd.

Collageen tabletten of poeders kunnen helpen om de stevigheid van de huid te herstellen. Poeders zijn daarbij een populaire manier om collageen in te nemen, omdat ze makkelijk gemengd kunnen worden in een smoothie of in yoghurt.

Additieven in collageen poeder

Om te weten wat goede collageen poeder is moet je kijken naar wat de poeder inhoudt, maar ook naar wat het niet inhoudt. Collageen poeders kunnen onnodige additieven bevatten, zoals glans-, smaak- en kleurstoffen. Hoewel zulke synthetische middelen volgens de wet toegestaan zijn, dragen ze niet bij aan de zuiverheid van het product en kunnen daarom het beste vermeden worden. Let daarom bij de aanschaf van collageen poeder op de afwezigheid van deze onnodige additieven.

Belangrijke hulpstoffen

Andere hulpstoffen zijn juist wel van belang voor een effectieve werking van collageen poeder. Zo zijn de poeders van betere kwaliteit als ze gehydrolyseerd collageen bevatten. Hydrolysatie is kort gezegd een proces waarbij de collageen in kleine deeltjes, peptiden, opgeknipt wordt. Deze peptiden worden vanwege hun kleine formaat efficiënter opgenomen door de huid. Een andere belangrijke hulpstof is vitamine C. Vitamine C draagt op natuurlijke wijze bij aan de aanmaak van collageen in je lichaam, en als hulpmiddel maakt het de collageen poeder daardoor extra effectief. Naast vitamine C is ook zink zeer bevorderlijk voor de huid. Zink is een antioxidant, dat ervoor zorgt dat cellen beschermd worden tegen vrije radicalen. Voor de huid betekent dit dat zink bijdraagt aan de celvernieuwing, en dus het herstellend vermogen.