Zo leer je je kind zelfstandig spelen
Vindt je kind het moeilijk om zichzelf te vermaken, zelfstandig te spelen of verveelt hij zich snel? Dat is vervelend. Lig je lekker op het strand, vraagt je kind de hele tijd of je mee speelt of wanneer jullie weer weggaan, omdat het zo saai is. Behoorlijk vermoeiend. Zo komt het en dit doe je er aan.
Lees ook: Hoe leer je je kind veerkracht te krijgen?
Waarom?
De reden dat een kind niet zelfstandig weet te spelen, verschilt per kind. Sommige kinderen hebben bijvoorbeeld veel nieuwe prikkels nodig, vinden het moeilijk om stil te zitten en willen steeds weer wat nieuws, of zijn door broers en zussen van jongs af aan gewend om samen te spelen. Anderen hebben vooral moeite om alleen aan de slag te gaan. Ook speelt leeftijd een rol. Uiteraard is ieder kind anders, maar het is gemiddeld zo dat hoe jonger je kind is, hoe minder lang hij in staat is om zichzelf te vermaken. Een peuter speelt maximaal een kwartier alleen, een kleuter rond de twintig tot dertig minuten en kinderen van zeven jaar ongeveer een uur. Lukt dit niet? Probeer dan de onderstaande tips eens uit:
Help je kind op weg: sommige kinderen hebben moeite om zelf iets te starten, waardoor je ze een beetje op weg moet helpen en dan bedoelen we niet alleen de hulp bij het kiezen wat te doen. Speel eerst even samen, waarna je na een tijdje zegt dat je even iets anders gaat doen.
Specifieke momenten: het liefst wil je dat ze spontaan even iets voor zichzelf doen, maar dat werkt niet voor alle kinderen. Bouw het langzaam op door een vast moment in te plannen waarop je kind alleen speelt. Denk aan woensdagmiddag wanneer er geen opvang is, jij moet dan misschien nog even werken waardoor je niet met hen speelt. Vertel dat je ze van school haalt, jullie thuis even wat eten en drinken en dat het daarna tijd is om zelf te spelen.
Help met kiezen: niets is zo irritant als dat je kind zeurt omdat het niets weet waarmee te spelen, terwijl jullie kasten vol staan met speelgoed. Leg het op een plek neer dat ze het makkelijk pakken en een overzicht hebben van wat er in huis is. Overleg waar je kind zin in heeft en noem de verschillende opties (niet te veel anders ben je zo een uur verder). Zo voorkom je gehang om je heen en eindeloos gezeur.
Belang van alleen spelen
Het is belangrijk voor een kind om alleen te spelen en zich te vervelen. Het zorgt voor fantasie, creativiteit, probleemoplossend denken, het vormen van relaties, zelfvertrouwen en het maakt uiteindelijk gelukkig. Stimuleer het dus vooral en combineer het met samen spelen. Dit stimuleert namelijk weer de taalontwikkeling, het proberen van nieuwe dingen, sociale vaardigheden en zelfvertrouwen. Laat je kind dus lekker alleen spelen, maar zit er ook af en toe even bij, door bijvoorbeeld een spelletje te doen dat jij vroeger deed toen je jong was: helemaal leuk!