Dit zijn leukste filmhuizen in Amsterdam

Lifestyle door Claire

In tijden van streamingdiensten en andere technologieën is een bezoek aan de bioscoop een fijne activiteit. Vooral een filmhuis is een goede keuze. Deze hebben een ander aanbod dan de reguliere bioscopen, met de zogeheten arthousefilms. Films met meer diepgang, waar je over nadenkt en soms ook films die gemaakt zijn zonder grote budgetten. Dit zijn de leukste filmhuizen in Amsterdam.

Lees ook: De mooiste theaters in Nederland om te bezoeken

5 leuke filmhuizen in Amsterdam

Kriterion

Kriterion is een bioscoop en café dat sinds de opening wordt gerund door uitsluitend studenten. Met de locatie in de buurt van de Universiteit van Amsterdam is dat ook niet zo gek. Het heeft een bijzondere geschiedenis. Drink er een lekker drankje, waarna je daarna bekijkt of je er een film kijkt of niet.

 

Studio/K

Voor een bezoekje bij Studio/K hoef je niet per se een film te bezoeken. Het is een bioscoop, café-restaurant en een club/poppodium, zit in de culturele Indische buurt en wordt net als Kriterion gerund door studenten. Er is plek voor muziek, debat, poëzie, kunst en uiteraard film. Heel erg gezellig plekje.

 

The movies 

Deze schattige bioscoop is de oudste bioscoop die nog in gebruik is in Amsterdam. Het ligt aan de Haarlemmerdijk en is in 1912 opgericht onder de naam Bioscoop Tavenu. Het heeft vier zalen, ingericht in een klassieke art-deco stijl waar de bioscoop arthousefilms, documentaires en de betere Hollywood-producties vertoont. Het is een begrip voor Amsterdammers en als je fan bent van filmhuizen zeker de moeite waard om een keer te bezoeken.

 

Eye 

Naast een bioscoop is Eye ook hèt filmmuseum van Amsterdam. Je neemt vanaf Amsterdam Centraal het pontje, wat natuurlijk al een leuke ervaring is, en loopt zo naar de ingang van deze bioscoop. Film afgelopen? Bezoek dan de permanente tentoonstelling waar je in de wereld stapt van film. Je staat voor een green screen, maakt je eigen flipboekje, en, als er ruimte is, zit je in één van de mini-bioscoopjes. Ook met de kinderen is dit leuk.

 

Lab111

Wil je de echte klassiekers weer eens in de bioscoop zien, in plaats van gedownload op het kleine schermpje van je Ipad? Bezoek dan eens het filmhuis Lab111. Filmfestivals laten hier hun beste werk zien, zoals animatiespeelfilms en documentaires. Het aanbod is regelmatig erg verrassend. Als je er dan toch bent, bij Lab111 vind je ook een ouderwetse photobooth. Altijd leuk!

Het bezoeken van filmhuizen is leuk. Het trekt creatief publiek aan en voelt vaak als een huiskamer. Veel kijkplezier!