Tips om dingen te hergebruiken in huis

Life Hacks door Claire

Er is ontzettend veel afval om ons heen. We gebruiken dingen één keer en gooien het vervolgens gewoon weg. Om deze reden is recycling belangrijk en nodig. Voor de betere wereld en om het gewoon nog een keer te gebruiken. Dit zijn een aantal handige tips om spullen te hergebruiken.

Lees ook: 5x upcycling ideeën voor je oude kleding

Tips om spullen in huis te hergebruiken

Glas 

  • Glazen potten

Een pot pindakaas, jam, chocoladepasta, bonen of kleine kruidenpotjes zijn perfect om te hergebruiken zolang ze fris ruiken na het afwassen. Maak ze schoon en gebruik het als weckpot of door er bij het kruidenpotje nieuwe kruiden in te doen. Ook leuk om het te versieren en er waxinelichtjes in te doen.

 

 

  • Fles wijn

Voor de wijndrinkers onder ons is het leuk om een lege fles wijn niet naar de glasbak te brengen, maar er een kaarsenhouder van te maken of er bloemen in te doen. Super leuke decoratie voor een etentje in de tuin of binnen.

 

 

Papier

  • Inpakpapier

Misschien doe je dit al, maar als je een keer een cadeau krijgt met leuk inpakpapier, bewaar deze dan en gebruik het voor het inpakken van een cadeau van iemand anders. Ook kranten zijn leuke alternatieven voor het kopen van nieuw papier. De ander hoeft het toch alleen maar uit te pakken.

  • Enveloppen en brieven

Ooit een keer in blinde paniek op het eerste papiertje dat je vond iets opgeschreven wat je anders was vergeten? Dat is precies waarvoor we dit doen. Gooi ontvangen enveloppen en brieven niet weg, bewaar ze om je boodschappenlijstje op te schrijven. Helemaal volgeschreven waardoor er geen plek meer is? Gooi hem dan in de papierbak.

 

Plastic

  • Plastic tassen

Zorg ervoor dat je zo min mogelijk plastic tassen koopt in de supermarkt, heb je er nog wel een groot aantal in een kast liggen? Gebruik ze dan uiteraard om de boodschappen mee te doen of door ze te gebruiken als vuilniszakje voor je plastic emmer.

  • Schoonmaakfles

Schoonmaakmiddelen zitten vaak in flessen die erg stevig en handig zijn in gebruik. Zijn deze flessen leeg? Laat ze dan hergebruiken door het te vullen in een verpakkingsvrije winkel of te vullen met zelfgemaakt schoonmaakmiddel van bijvoorbeeld baking soda en azijn.

 

Kleding

  • Upcycle je kledingstukken

Maak van een oude spijkerbroek een portemonnee of tas of pimp hem op door hem te verven.

 

Groen afval

  • Avocadopit

Voor plantenliefhebbers is het een goed idee om een avocadopit niet weg te gooien. Met wat liefde groei je er namelijk een avocadoplant van. Hoe leuk is dat? Heb wel geduld, want het duurt gemiddeld vijf(!) jaar voordat je de eerste vruchtjes aan de avocadoplant ziet. Tja, dat moet je er voor over hebben. Geen zin om te wachten en beter in knutselen? Maak dan van een avocadopit een knoop.

 

  • Koffiedik:

Eerste koffie van de dag gehad? Bebruik dan de koffiedik die overblijft op een duurzame manier door het te hergebruiken. Het is bijvoorbeeld een geweldige mest voor je planten (af en toe), een goed alternatief voor handzeep en het geeft donker haar een boost.