Zo voorkom je een after-work-meltdown

Lifestyle door Linde

Ken je het gevoel dat je na een werkdag volledig instort en geen energie meer hebt om iets anders te doen dan in je bed liggen? Misschien heb jij last van after-work-meltdowns. Je wil niet meer eten, sporten of vrienden zien maar gaat het liefst gelijk naar bed. Dit overkomt veel mensen, maar voelt erg vervelend. Daarom hebben wij wat tips om dit te voorkomen.

Lees ook: Zo richt je thuis de perfecte werkplek in!

Wat heb je na een lange dag nodig?

Voordat je naar je werk gaat, is het goed om alvast te bedenken wat je na je werk nodig hebt om weer op te laden. Bereid bijvoorbeeld van tevoren een lekkere maaltijd voor jezelf klaar. Zo hoef je niet te stressen als je thuis bent over het eten. Ontspan je door een bad te nemen? Koop dan een bathbomb voor jezelf tijdens de pauze. Als je graag een serie kijkt, download deze dan voor de terugweg naar huis in de trein. Wanneer je naar huis fietst, luister dan een podcast of je favoriete playlist. Zo laat je het werk helemaal los en kan je weer even opladen. Hierdoor rust je na werk even helemaal uit en zak je niet weg in een after-work-meltdown.

Je verwachtingen

Verwacht niet van jezelf dat je de hele dag blij en energiek bent. Na werk is het ook oké om moe en een beetje chagrijnig te zijn. Wees niet boos op jezelf dat dit het geval is. Wanneer je verwacht dat je je geweldig voelt na je werkdag en dit niet het geval is, valt dat behoorlijk tegen. Nu zeggen we niet dat je de hele week pessimistisch moet rondlopen, maar heb wel realistische verwachtingen.

Gezonde werkomstandigheden

Gezonde werkomstandigheden creëren is dé manier om een after-work-meltdown te ontwijken. De emoties die je op het werk voelt, bouwen zich namelijk door de dag op. Durf nee te zeggen en neem genoeg pauzes. Ga lekker even een rondje lopen en laat alles even los.

Wat doe je na werk?

Na werk wil je misschien gelijk doorgaan met andere taken, met mensen afspreken of iet anders productiefs doen. Toch is het beter voor je om na werk eerst even uit te rusten. Dit is voor iedereen anders. Sommigen krijgen rust door naar huis te fietsen, andere weer door een boek te lezen. Misschien wil jij wel even een powernap doen voordat je doorgaat met je dag. Doe wat voor jou goed voelt zodat je een after-work-meltdown voorkomt.

Wat is een lange termijn oplossing voor een after-work-meltdown?

Heb je regelmatig last van after-work-meltdowns? Dan is het belangrijk op zoek te gaan naar een lange termijn oplossing. Het is belangrijk dat je in je werkomgeving voelt dat je wordt gerespecteerd. Bespreek dit dus met andere medewerkers als dit misschien de reden is van je meltdowns. Het komt ook misschien omdat jij jouw werkroutine niet fijn vindt. Sommige mensen werken beter met een vaste planning en een dagelijkste routine. Anderen werken juist beter met variatie en een afwisselende week.

Erken je gevoelens

Het belangrijkste wat je doet om van je after-work-meltdowns af te komen, is je gevoelens erkennen. Probeer erachter te komen waarom je je zo voelt. Misschien ligt het niet aan je werk maar is er een ander element in je leven dat in de weg zit. Wanneer je weet wat de oorzaak is, begin je met selfcare. Schreeuwen in je kussen, op boxles gaan of even buiten joggen is ook een goede uitlaatklep. Doe ook vooral wat jou laat loskomen van je werk. Denk ook bijvoorbeeld aan yoga, meditatie of iets simpels als met je kat of hond knuffelen.