Deze tips gaan je helpen om opslag te krijgen
Wanneer je al een tijdje vol passie bij hetzelfde bedrijf werkt, meer taken op je hebt genomen en extra verantwoordelijkheden hebt gekregen is het waarschijnlijk tijd om opslag te vragen. Na de dosis werkervaring die je hebt opgedaan en de prestaties die je hebt geleverd verdien je een loonsverhoging. Toch is het verstandig om deze loononderhandeling goed voorbereid aan te pakken. Wij delen 5x tips die je gaan helpen om opslag te krijgen.
1. Zet je prestaties op een rij
Een goede voorbereiding is het halve werk in het geval van opslag vragen. Het is belangrijk om voor jezelf alle prestaties op een rij te zetten. Wat heb jij voor het bedrijf kunnen betekenen en wat kan je nog betekenen? Noem concrete projecten en verantwoordelijkheden. Zorg er in ieder geval voor dat je een aantal 'argumenten' hebt klaarliggen voor jezelf.
2. Reëel salaris
Bedenk van te voren alvast wat je ongeveer wilt gaan vragen qua loonsverhoging. Belangrijk, houd het wel realistisch. Zoek alvast uit wat andere mensen verdienen met deze functie en pak deze bronnen er ook bij. Noem dus niet meteen een mega hoog salaris, maar houd het wat subtiel en onderhandel hierover met je werkgever.
3. Een goed moment om opslag te vragen
Voel aan wanneer het een goed moment is om opslag te vragen. Een juist moment is bijvoorbeeld wanneer je net een mooi project hebt afgerond of het bedrijf op een bijzondere manier vooruit hebt geholpen met je werkzaamheden. Je kan dan refereren hiernaar, waardoor je loonsverhoging niet uit het niets komt vallen. Probeer dus aan te voelen of het een geschikt moment is en vermijd uit respect om opslag te vragen terwijl het niet goed gaat met het bedrijf.
4. Vraag je omgeving
Vraag eens mensen uit je omgeving wat voor salaris zij verdienen. Denk aan een familielid of misschien wel je collega's die dezelfde functie uitoefenen. Het kan natuurlijk zo zijn dat mensen er liever niet over willen praten, respecteer dat dan ook. Als ze er wel over willen praten, kan je dit uiteraard ook aanhalen als je met je werkgever om tafel gaat.
5. Blijf geduldig
Blijf altijd vriendelijk, ook als er geen loonsverhoging inzit. Probeer je geduld niet te verliezen, want wie weet moet je werkgever even nadenken, alles op een rijtje zetten en krijg je over een aantal maanden opslag. Blijf vooral je inzet tonen en nog belangrijker: heb plezier in je werk!