Kinderen financieel verstandig opvoeden doe je zo

Life Hacks door Linde

Financieel verstandig zijn is een erg belangrijke kwaliteit. Dit van jongs af aan leren is dus heel handig voor later in het leven. Wil jij je kinderen ook financieel verstandig opvoeden? Doe deze dingen om je kind te leren financieel verstandig te worden.

Lees ook: De leukste uitjes voor je kinderen deze zomer

Geef het goede voorbeeld

Het is belangrijk dat jij een goed voorbeeld bent voor je kind. Wanneer jij met geld smijt alsof het niets is, neemt je kind dit over. Hoe wil jij dat je kind later met geld om gaat? Ga je er zelf ook zo mee om? Dat zijn goede vragen om jezelf te stellen.

Maak geld zichtbaar

Kinderen zijn visueel ingesteld. Wanneer ze jou met een pas of je telefoon zien betalen, realiseren ze misschien niet dat jij met geld betaalt. Of ze denken dat het geld op je pas oneindig is, wat ook het geval niet is. Probeer met contant geld te betalen wanneer je met je kinderen bent. Of leg uit dat er geld van je bankrekening gaat wanneer je ergens betaalt.

Geef je kinderen zakgeld om financieel verstandig te worden

Zakgeld is dé manier om over de waarde van geld te leren. Leer ze dat wanneer ze iets duurs willen kopen, ze moeten sparen. Ze over de waarde van geld leren, doe je ook door je kinderen taakjes te geven. Bedenk een grotere klus waarvoor jij je kinderen betaalt als ze deze voor jou doen. Dat is niet iets als de vaatwasser inruimen, want dan verwachten ze daar elke keer geld voor. Denk aan bijvoorbeeld de badkamer schoonmaken of de auto wassen.

Sparen met de tien procent regel

Geven jouw kinderen hun geld uit zodra ze het krijgen? Dan is het belangrijk ze te leren over sparen. Een goede manier hiervoor is ‘de tien procent regel’. Elke keer dat je kinderen zakgeld krijgen, stoppen ze tien procent hiervan in een spaarpot. Het is misschien in eerste instantie lastig voor je kinderen. Leg uit waarom sparen belangrijk is. Het helpt misschien ook om te sparen voor iets duurs. Om dit makkelijker voor je kind te maken is een stickervel een leuke manier. Maak een papier met het aantal dagen, weken of maanden dat het gaat duren tot het geld doel is bereikt. Plak hier dan telkens stickers op om het wachten leuker te maken. Zo herinneren ze ook waarom ze sparen en wanneer ze het doel behaald hebben.

Leren investeren

Wanneer je kind iets ouder is, is het slim om ook een extra potje op te bouwen. Denk hier bijvoorbeeld aan een beleggingsrekening of een depositospaarrekening. Veel jongvolwassenen weten niet wat rendement, inflatie of exponentiële groei inhoudt. Ga hierover in gesprek met je kinderen. Zo zijn ze financieel verstandiger. Het is geen onbekend territorium meer.