DIY: Zo maak je een piñata

Hobby door Linde

Misschien heb je ze wel eens gezien op een verjaardagsfeestje, een piñata. Het is een felgekleurd figuur dat vaak gemaakt is van papier-maché. Het is gevuld met snoepjes of kleine cadeautjes en confetti. De bedoeling is dat iemand het kapotslaat zodat de snoepjes en/of cadeautjes en confetti eruit vallen. Oorspronkelijk komt de piñata uit China, maar hij wordt vaak geassocieerd met Mexico. Hier is de piñata een must op kinderfeestjes, bruiloften of vrijgezellenfeestjes.

Lees ook: DIY sieraden knutselen met de natuur

Wat heb je nodig?

  •  Een piñata is een leuk, maar behoorlijk knutselwerkje. Neem dus vooral de tijd. Dit heb je nodig:
  • Behangerslijm (uit een pak)
  • Een ballon
  • Kranten
  • Crêpepapier (in kleuren naar keus, maar het leukst is vrolijk)
  • Hobbylijm
  • Een bakje
  • Een schaar
  • Snoepjes/kleine cadeautjes
  • Confetti (dit maak je zelf door crêpepapier in kleine stukjes te knippen)

De stappen om een piñata te maken 

De vorm van de piñata die je maakt is rond. Dit is het makkelijkst, zeker als je het voor het eerst maakt. Laten we beginnen:

Stap 1: Maak de behangerslijm klaar voor gebruik. Volg hiervoor de verpakking van de lijm die je hebt aangeschaft.

Stap 2: Blaas de ballon op, maar doe dit niet té hard.

Stap 3: Scheur of knip de oude kranten in stroken. Vul een bakje met de behangerslijm en week de stroken hierin.

Stap 4: Plak de doorweekte krantenstroken op de ballon. Laat de knoop van de ballon onbedekt. Beplak de ballon tot je vijf lagen hebt. Zorg dat elke laag droog is voordat je er een nieuwe opplakt. Na de vijfde laag wacht je tot de ballon helemaal droog is. De ballon moet namelijk helemaal droog zijn voor de volgende stappen. Dit duurt één of twee dagen.

Stap 5: Rol het crêpepapier op en knip het in vijf stukken. Deze stukken knip je vervolgens een aantal keer dwars. Rol het uit en je hebt franjes gemaakt.

Stap 6: Plak de bovenkant van de franjes om de beurt om de ballon met hobbylijm. De bovenkant van de piñata is waar de knoop zit. Plak de franjes van onder naar boven. Nadat je dit hebt gedaan, versier je het eventueel nog met eigen toevoegingen. Denk aan een gezichtje maken of glitters eraan toevoegen.

Stap 7: Wanneer je klaar bent met versieren, prik je de ballon kapot. Dit doe je bij het opengelaten knoopje. Haal de ballon uit de piñata. Vul het vervolgens met snoepjes, cadeautjes en confetti.

Stap 8: Bedek het gat met een stuk crêpepapier zodat er niets uitvalt.

Stap 9: Prik twee gaatjes aan de bovenkant, het moet namelijk uiteindelijk ergens aan hangen. Haal een draad door je gaatjes en maak twee knopen aan de uiteinden. De piñata is klaar voor gebruik.

Stap 10: Je hebt nu alleen nog een stok nodig om de piñata kapot te slaan. Versier deze ook leuk met crêpepapier.

Inspiratie

Meer op Instagram
Meer op Instagram
Meer op Instagram
Meer op Instagram