Deze invloed heeft je slaapkamer op je nachtrust

Wonen door Maj

De uitstraling van je slaapkamer heeft meer invloed op je nachtrust dan je denkt. Wanneer je kamer een rustige en opgeruimde uitsraling heeft, kom je zelf eerder aan ontspanning toe in deze ruimte. Hierdoor val je sneller in slaap. Merk je dat je onrustig wordt in je slaapkamer? Met een paar kleine aanpassingen, slaap ook jij binnen no time als een roosje.

Deze invloed heeft de uitstraling van je slaapkamer op je nachtrust 

We brengen gemiddeld wel dertig procent van onze tijd in de slaapkamer door, daarom is het erg belangrijk om hier helemaal tot rust te kunnen komen. Een aantal factoren in je slaapkamer zijn dan ook van invloed op je nachtrust.

1. Een goed matras

Een goed matras is van belang om een goede nachtrust te ervaren en zonder rugklachten wakker te worden. Een aantal punten waar je op kan letten bij het uitkiezen van een matras zijn: de ondersteuning van het matras, comfort en het materiaal. Een matras van traagschuim is bijvoorbeeld een uitstekende keuze, deze zorgt voor genoeg elasticiteit in je matras. Verder is het goed om je te laten adviseren in een speciaalzaak en ook genoeg matrassen uit te proberen.

2. Zachte verlichting

Kies voor zachte en neutrale verlichting in de slaapkamer en voorkom te felle lichten. Felle lichten zorgen ervoor dat je heel erg wakker blijft, terwijl je juist wilt wegdommelen in de slaapkamer. Dimbare lichten met verschillende kleurstanden zijn ook ideaal. Wanneer je in de ochtend fel licht nodig hebt, kan je ze gewoon wat hoger draaien. Zet ook een aantal sfeerlampjes neer in de slaapkamer, die je kan aanzetten als je aan het lezen bent bijvoorbeeld.

3. De kleuren van je slaapkamer

De kleuren van je slaapkamer zijn zeker van invloed op je nachtrust. Uitgesproken en felle kleuren geven een druk effect, waar neutrale tinten juist zorgen voor meer ontspanning. Geef de muren een kleur in een aardetint en koop ook niet te drukke meubels om het zo sereen mogelijk te houden.

4. De geur in je slaapkamer

Om een rustgevende slaapkamer te creëren, kan een prettige geur veel uitmaken. Goede geuren in de slaapkamer zijn lavendel, kamille en bergamot. Deze geuren werken ontspannend en kalmerend. Zet bijvoorbeeld een geurkaars, geurzakjes of wierook neer.

5. Houd het sereen

Zorg ervoor dat je slaapkamer niet te druk wordt en probeer niet in elk vrije hoekje decoratie neer te zetten. Maak het gezellig door een aantal statement pieces neer zetten, zoals een grote plant en bijvoorbeeld wat geurkaarsen. Houd het verder zo rustig mogelijk om er echt een ontspannen omgeving van te maken.