Wil je lieveheersbeestjes wel of niet in je tuin?

Lifestyle door Linde

Lieveheersbeestjes, er zijn maar liefst zestig verschillende varianten van dit beestje. Ze zijn er in verschillende kleuren en patronen. De bekendste is natuurlijk de rode met zeven stippen. Misschien heb je er al een aantal in de tuin gezien en twijfel je eraan of ze nou goed of slecht voor je tuin zijn. Zijn lieveheersbeestjes wel zo lief voor je tuin? Wij hebben het antwoord.

Lees ook: Slakken uit je tuin krijgen zonder gif

Bladluiseters

Een lieveheersbeestje is misschien nuttiger voor je tuin dan je denkt. Ze zijn namelijk bladluiseters. Per dag eten ze tot wel tachtig bladluizen. Dat zijn per maand meer dan tweeduizend die ze voor je uit de tuin verwijderd. Bladluizen zijn namelijk schadelijk voor de planten in je tuin. Ze zuigen het plantensap uit de planten waardoor de plant verzwakt en niet goed meer groeit. Wanneer een lieveheersbeestje bladluizen opeet, verleent het jou dus een gunst. Bovendien zijn bladluizen niet de enige insecten die ze eten. Ook andere insecten zoals bladhaantjes, larven, spintmijten en rupsen eten de beestjes op. Ze zijn dus wel degelijk lief voor je tuin. Je planten zijn heel blij met wat lieveheersbeestjes in de tuin.

Hoe lok je ze naar je tuin?

Misschien wil je nu wel wat lieveheersbeestjes naar je tuin lokken. Want als je planten mooi in bloei staan deze zomer wil je ze wel zo houden. Het zijn alleen wel onvoorspelbare insecten. Ze vliegen van tuin naar tuin op zoek naar voedsel. Om ze dus in je tuin te krijgen of te houden moet je wel wat doen. Dit zijn een paar manieren om ze in je tuin te krijgen en houden:

1.     Brandnetels

Hoewel mensen niet zo’n fan zijn van brandnetels, houden lieveheersbeestjes van deze plant. Een paar brandnetels in je tuin en ze komen vanzelf naar je tuin toe.

2.     Bloemen

Bloemen bieden voedsel aan. Wanneer jij veel bloemen in je tuin hebt, komen ze hier op af. Bloemen zijn natuurlijk ook gewoon super vrolijk om in je tuin te hebben.

3.     Schuilplaatsen

Bij slecht weer hebben ook lieveheersbeestjes een schuilplek nodig. Een insectenhotel is een top manier om ze in je tuin te krijgen en houden.

Zijn lieveheersbeestjes kannibalen?

Ondanks de naam waar ‘lief’ in zit, zijn lieveheersbeestjes voor elkaar niet zo lief. Wanneer ze geen voedsel meer vinden, eten ze elkaar om te overleven. De larven of net volwassen beestjes zijn zacht genoeg om op te eten. Wanneer je ze in je tuin wil houden is genoeg eten voor ze dus een must. Anders eten ze elkaar binnen de kortste keren op.