Zo houd je je slaapkamer koel zonder airco

Life Hacks door Linde

De zomer komt eraan en dat betekent dat we weer in de hitte slapen. Dat is soms nogal vervelend. Je zweet veel, komt moeilijk in slaap of wordt in de nacht wakker van de hitte. We willen onze slaapkamers deze zomer koel houden. Wij hebben een paar tips voor als je geen airco hebt.

Lees ook: Deze recepten met zomerfruit moet je geprobeerd hebben

Ventilator

Een ventilator is een top vervanging voor de airco. Je maakt je kamer nog koeler met deze hack: bevries een waterfles en zet deze voor de ventilator. Terwijl het ijs smelt, komt er heerlijk koude lucht van de ventilator af. Ideaal om je kamer te verkoelen op een hete dag. Als je het erg moeilijk vindt om met warmte te slapen, zet je gewoon een nieuwe fles met bevroren water voor de ventilator. Laat de ventilator tijdens de nacht aan staan.

Lichte gordijnen

Donkere gordijnen verduisteren wel je slaapkamer, maar door deze gordijnen wordt je kamer warmer. De donkere stof absorbeert het zonlicht waardoor het warm wordt in je kamer. Lichte, verduisterende gordijnen zijn dus the way to go. Deze weerkaatsen het zonlicht waardoor je kamer koel blijft.

Verduister je slaapkamer

Hoewel je dus liever geen donkere gordijnen neemt, zijn verduisterende gordijnen wel handig om de hitte buiten te houden. Je wil het zonlicht zo min mogelijk binnenlaten zodat je kamer koeler blijft

Planten verkoelen je kamer

Goed nieuws voor plantenliefhebbers: planten helpen tegen hitte. Wanneer een omgeving warm is, transpireren planten. Hierdoor wordt de lucht in je slaapkamer bevochtigd en dit koelt het ook af. Tropische planten zijn dus niet alleen aesthetically perfect voor de zomer, maar ook ideaal om je slaapkamer af te koelen. Het is wel belangrijk dat je ze genoeg water geeft. Dan hebben ze genoeg vocht om de kamer lekker af te koelen.

Ramen open… op het juiste moment

Het is waarschijnlijk je instinct om de ramen te openen wanneer het warm is in huis. De kans is alleen groot dat op die hele hete dagen jouw huis van binnen koeler is dan buiten. Hou je ramen (en gordijnen) dus het grootste deel van de dag dicht. Pas wanneer het buiten afkoelt is het verstandig om de ramen te openen. In de avond bijvoorbeeld wanneer de zon onder is gegaan.

Luchtig bedtextiel

Om lekker cool te slapen is luchtig bedtextiel een mustKies voor bedtextiel die gemaakt is van honderd procent natuurlijke materialen. Denk aan linnen of katoen. Hierdoor word je in de nacht niet klam maar blijft de lucht er doorheen gaan. Een dekbed heb je niet nodig, maar dat spreekt voor zich.