Heerlijke inspiratie om vegetarisch te barbecueën

Food door Claire

Het is weer tijd om te barbecueën. Lekker weer, drankje erbij en grillen maar. Vaak is dit vlees of vis, maar wat als je vegetarisch eet? Dan wil je uiteraard dezelfde soort smaken creëren. Dit zijn heerlijke tips en gerechten voor een vegetarische barbecue.

Lees ook: Deze wijnen smaken lekker bij de barbecue

Heerlijke gerechten voor een vegetarische barbecue 

Maiskolf

Een klassieker voor op de barbecue is de maiskolf. Kook het eerst even 6 minuten voor, waarna je het voor 10 minuten grilt op de barbecue. Voeg er een mengsel van olie en paprikapoeder aan toe en serveer het met feta. Heerlijk!

Vleesvervangers

Eet je geen vlees of vis en wil je het niet te moeilijk maken, dan is het altijd een mogelijkheid om het te vervangen door vleesvervangers. Je hebt er genoeg van in de supermarkt. Denk aan vegaburgers, sate of hotdogs. Tip: niet elke vegetariër houdt ervan, vraag het dus voordat je het koopt. Ook falafel is een mogelijkheid.

Bloemkool wings

Het is smaakvol, knapperig, een beetje pittig, maar heel lekker. Wat je nodig hebt is een bloemkool, 240 milliliter (plantaardige) melk of water (1 cup), en 95 gram bloem (¾ cup). Voor de kruiden heb je 1 eetlepel knoflookpoeder, 1 eetlepel uienpoeder, 1 eetlepel (gerookte) paprikapoeder, ½ theelepel zout, en ½ theelepel zwarte peper nodig. Snijd de bloemkool in roosjes en meng de melk, bloem en kruiden. Doop vervolgens de bloemkoolroosjes in het mengsel en laat ze uitlekken. Leg ze op de BBQ voor 20 minuten in indirecte warmte (niet boven het vuur). Zo heb je een heerlijke snack of bijgerecht, die je met barbecuesaus of een frisse yoghurt-knoflooksaus serveert.

Gepofte aardappel

Knapperig van buiten en zacht van binnen: een gepofte aardappel. Je maakt hem eerst goed schoon en hoeft hem niet te schillen (ook lekker voor een keer). Stop het in aluminiumfolie en leg het pakketje dan aan de zijkant van de bbq. Laat dit 30 to 40 minuten op de bbq poffen (het liefst met de deksel dicht) en vul hem vervolgens met een vulling als guacamole, kruidenboter of tzatziki. Heerlijk!

BBQ quesadillas

Een quesadilla is een Mexicaans gerecht dat ‘kaasding’ betekent. Het bestaat uit tarwe-of maïstortilla’s en is belegd met kaas en andere lekkernijen. Er zijn varianten met gehakt, kip of pulled pork, maar de vegetarische versie is net zo lekker. Maak ze bijvoorbeeld met pesto en mozzarella. Wat je daarvoor nodig hebt zijn tortilla’s, kaas (mozzarella), pesto, groente (Courgette, pompoen, champignon, paprika en rode ui) en zout en peper. Vul de tortilla’s met deze ingrediënten en zorg dat de rand rondom 1 tot 2 centimeter vrij blijft, leg er een 2e tortilla bovenop en grill. Een heerlijk gerecht. Smullen maar!