Gezonde alternatieven voor suiker

Food door Djamila

Suiker zit in heel veel voedingsproducten, van ontbijtgranen en sauzen tot zoete snacks. Vaak heb je het niet eens door dat er ergens suiker aan is toegevoegd. Dat te veel suiker niet gezond voor ons is, dat weten we. Gelukkig zijn er genoeg gezonde(re) alternatieven, zoals maltitol en stevia. Lees er meer over in dit blog!

Waarom alternatieven voor suiker?

Een overmatige consumptie van suiker kan leiden tot diverse gezondheidsproblemen. Obesitas, diabetes type 2, hartziekten, tandbederf, om er maar een paar op te noemen. Minderen met suikeren kan dus bijdragen aan gewichtsverlies, een verbeterde insulinegevoeligheid en kan ervoor zorgen dat je je stukken beter voelt in je vel. Daarom gaan we op zoek naar gezonde(re) alternatieven voor suiker. Als je vervolgens in de supermarkt goed op de etiketten checkt of de producten, zoals koekjes, gezoet zijn met deze alternatieven in plaats van suiker, dan snack jij een stuk relaxter tijdens je scrolsessie op social media of tijdens dat potje online poker in het beste online casino.

Maltitol: veelzijdig alternatief voor suiker

Deze suikervervanger behoort tot de groep van polyolen, ook wel bekend als suikeralcoholen, en wordt veel gebruikt in suikervrije producten zoals snoep, kauwgom en gebak.

Voordelen van maltitol:

- heeft een lagere glycemische index dan reguliere suiker. Dit betekent dat het de bloedsuikerspiegel minder snel verhoogt.

- bevat minder calorieën dan suiker

- draagt niet bij aan tandbederf.

Let op: het nuttigen van te veel maltitol kan bij sommige mensen darmklachten veroorzaken. Gebruik het dus met mate.

Stevia: natuurlijke vervanger

Deze suikervervanger wordt gewonnen uit de bladeren van de Stevia rebaudiana-plant en wordt al eeuwenlang door de inheemse bevolking in Latijns-Amerika gebruikt. De smaak ervan is erg zoet.

Voordelen van stevia:

- bevat geen calorieën

- als natuurlijke zoetstof bevat het geen kunstmatige ingrediënten of toevoegingen.

- heeft geen enkel effect op de bloedsuikerspiegel, waardoor het geschikt is voor mensen met diabetes.

Tip: stevia kan een licht bittere nasmaak hebben, vooral als je het in hogere concentraties nuttigt. Maar dit verschilt per merk, dus shop vooral even rond en probeer verschillende uit.

Andere alternatieven voor suiker

- Erythritol: ook een polyool die je vaak in suikervrije producten aantreft. Deze is erg caloriearm en veroorzaakt minder vaak darmklachten.

- Ahornsiroop: alhoewel dit wel suiker bevat, heeft het een lagere glycemische index dan reguliere suiker. Daarnaast bevat het antioxidanten en mineralen.

- Honing: rijk aan antioxidanten en heeft antimicrobiële eigenschappen. Maar: het zit ook boordevol calorieën.