Zo verjaag jij naaktslakken

Wonen door Claire

Je vindt ze overal en zijn er in grote getalen: naaktslakken. Als je een tuin of balkon hebt, heb je ze vast al eens gezien. Vieze, slijmerige wezens die zich langzaam voortrekken in je tuin en gaten in je bladeren en een vochtig spoor achterlaten, dit is hoe je ze bestrijdt.

Lees ook: Maak je eigen moestuintje

De naaktslak

Een naaktslak is een weekdier, dat voor 80% uit water bestaat. Ze hebben geen poten, maar bewegen zich voort door het samentrekken van hun onderzijde. Door daarbij slijm te produceren slepen ze zich gemakkelijk voort op ruwe oppervlakken. Ze leven voor het grootste deel onder de grond. Waar ze zich op deze vochtige plek beschermen tegen uitdroging. Ze houden van warme en vochtige omstandigheden en vluchten als het warm en droog wordt. Je ziet ze daarom vooral als het veel geregend heeft. Wat ze eten verschilt per soort. Er zijn herbivoren die graag vers groen blad eten, detrivoren (die eten alles van bladeren tot dode dieren en uitwerpselen) en sommige die ook andere slakken eten. Ze zijn vooral ‘s nachts actief op zoek en eten dan soms de helft van hun lichaamsgewicht. Dat zie je goed aan de bladeren de dag erna.

Overlast

Op dit moment is er grote overlast in moestuinen door naaktslakken. Door de milde winter, het natte voorjaar en de afname van biodiversiteit in de grond en de tuin zijn de omstandigheden voor de naaktslak optimaal. De aanwezigheid van vijanden van de naaktslak is bijvoorbeeld verminderd. Er zijn minder schimmels, bacteriën, mijten en aaltjes die de eitjes opeten en in de tuin zitten minder vogels, egels, padden en eenden. Daardoor zie je ze in grote aantallen en is je tuin een soort slijmbaan geworden. Niet heel fris en dit is wat je daaraan doet op een natuurlijke manier.

Naaktslakken bestrijden op een natuurlijke manier 

  • Nodig vijanden van de naaktslak uit in je tuin: een van de redenen dat er een groot aantal naaktslakken zijn, is een verminderde aanwezigheid van de vijanden van naaktslakken. Deze moet je dus verwelkomen in je tuin. Biedt voor vogels en egels een schuilplaats in de tuin en zorg voor veel groen dat het aantrekkelijk maakt voor de insecten die de eitjes opeten. 
  • Maak barrières: maak het naaktslakken moeilijk door planten waarvan je weet dat ze gegeten worden, af te schermen of te beschermen. Dit doe je met kippengaas of plastic flessen of door (lava)steentjes, gebroken schelpen, kiezels of grof zand rond de plant te strooien, aangezien ze niet houden van een scherpe ondergrond. Cacaodoppen helpen daarbij ook.
  • Verwijder nat tuinafval: slakken schuilen graag onder vochtige hoopjes bladeren. Laat het niet te lang liggen en ruim het lekker op. Zo is je terras of tuintje ook weer wat frisser. 
  • Met de hand verwijderen: er is een mogelijkheid om de slakken met de hand te verwijderen en ze ergens anders uit te zetten. Dit is alleen niet aan te raden. Je maakt het zo andermans probleem en brengt daarmee het natuurlijke evenwicht in onbalans. Vries ze in plaats daarvan in om ze achteraf op de composthoop gooien. Dit is een zachte en snelle dood.
  • Gebruik geen zout: als je zout op naaktslakken strooit, vreten ze langzaam weg tot er een slijmlaagje overblijft. Dit is een verschrikkelijke dood, die je niemand toewenst. Doe dat dus niet. 

Hopelijk heb je door deze manieren minder last van deze slijmerige wezens. Laten we sowieso hopen dat het warmer en droger wordt deze zomer, want dan heb je er helemaal minder last van. Succes!