Ontstekingsremmende voeding om regelmatig te eten

Lifestyle door Claire

Een ontsteking wil je voorkomen. Het is misschien een natuurlijke afweerreactie van het lichaam, maar het leidt soms tot verschillende gezondheidsproblemen. Met bepaalde voedingsmiddelen verlaag je het risico op ziekten en help je ontstekingen te verminderen. Dit zijn voorbeelden.

Lees ook: 5 manieren om de staat van je lever te verbeteren

Ontsteking

Een ontsteking is een lichaamsreactie op lichaamsvreemde stoffen of schade, zoals een verwonding of infectie en heeft als doel om het lichaam te herstellen. Er zijn twee typen ontstekingen: een acute en een chronische. Een acute ontsteking herken je misschien wel , het is van korte duur en ontstaat bij een schaafwond, snijwond of infectie. Een chronische ontsteking is van lange duur en heeft minder duidelijke symptomen, die vaak wel schadelijk zijn. Het is het gevolg van een onopgeloste acute ontsteking, een langdurige reactie op een schadelijke prikkel of een auto-immuunreactie waarbij het lichaam gezond weefsel ten onrechte als een bedreiging herkent en erop reageert. Het leidt soms tot vervelende gezondheidsproblemen, zoals diabetes, hart- en vaatziekten en zelfs de ontwikkeling van kanker. Heel belangrijk dus om dit te voorkomen en dat is mogelijk met je voeding.

Invloed van voeding op ontstekingen

Een goed en gezond dieet is belangrijk voor veel dingen. Je gewicht, mentale gezondheid en voor het reguleren van ontstekingen in het lichaam. Er is voeding die ontstekingen bevordert, zoals suiker, chips, sterk bewerkte voedingsmiddelen als koekjes, gefrituurd eten en magnetronnoodles en voeding die ontstekingen helpen verminderen. Deze zijn vaak rijk aan antioxidanten en andere ontstekingsremmende stoffen.

Hierbij 6 voedingsmiddelen die bekend staan om hun ontstekingsremmende eigenschappen:

  • Noten: amandelen, pistachenoten en met name walnoten zitten vol met vetten, eiwitten, magnesium, omega 3, vitamine E en antioxidanten. Vooral de omega 3-vetzuren en antioxidanten werken ontstekingsremmend en hebben daardoor een gunstig effect op de huid en gewrichten. Altijd lekker bij de borrel. 
  • Vette vis: ook vette vis zoals zalm, makreel, sardines en forel bevatten veel omega 3-vetzuren. De twee belangrijkste zijn EPA en DHA die ontstekingsprocessen in het lichaam helpen verminderen. De Hartstichting adviseert om het 1 tot 2 keer per week te eten. Lekker! 
  • Bessen: aardbeien, bosbessen, frambozen, bramen en andere bessen zijn rijk aan vitaminen, mineralen, vezels en hebben hun echte superkrachten liggen in de antioxidanten die ze bevatten. In de blauwe bes zit bijvoorbeeld een type antioxidant genaamd polyfenolen, die de productie van ontstekingsremmende stoffen blokkeren. Het is heerlijk fruit, dus geniet maar heerlijk van smoothies of verse bessen uit het handje. Pas wel op voor de hoeveelheid fruitsuiker. Dit werkt weer ontstekingsremmend als het te veel wordt geconsumeerd. 
  • Gember en kurkuma, deze twee specerijen worden ook wel gezien als wondermiddel en worden al lang gebruikt als geneesmiddel tegen ontstekingen. Kurkuma bevat curcumine dat helpt bij de bestrijding van ziektes, allergieën, diabetes, artritis, Alzheimer’s, ziekte van Crohn en andere chronische aandoeningen. Het drinken van kopje gemberthee geeft een boost voor je immuunsysteem en helpt bij hoofdpijn, keelpijn, menstruatiekrampen of pijnlijke spieren.
  • Pure chocolade: zolang je het koopt vanaf 85% en er niet te veel van eet, is dit een heerlijk ontstekingsremmend voedingsmiddel. Cacao bevat 20 keer zoveel antioxidanten als blauwe bessen, heel veel dus. Ook bevat het mineralen, vezels en theobromine die allemaal ontstekingsremmend werken. Af en toe een paar stukjes pure chocolade zijn dus geen probleem. Melk- en witte chocolade zijn daarentegen te zoet en bevorderen juist ontstekingen. Dat willen we niet. 

Er bestaat niet echt een ontstekingsremmend dieet, toch helpen de genoemde voedingsmiddelen wel. Zo reguleer je een ontsteking op een natuurlijke manier, terwijl jij geniet van de heerlijke smaken. Eet smakelijk!