Dit doe je bij overmatig oorsmeer

Life Hacks door Claire

Je draagt je oortjes, doet ze uit en ziet iets waar je niet heel smakelijk van wordt: oorsmeer. Niet heel fijn als je er veel van in je oor hebt zitten en het soms aan de buitenkant ziet. Soms hoor je er zelfs minder door en doet het pijn. Dit is hoe je het uit je oor verwijdert.

Lees ook: Blauwe plek? Zo kom je er snel vanaf!

Oorsmeer 

Oorsmeer is een vettige, witte substantie die door kliertjes in de gehoorgang wordt gemaakt. Het is belangrijk. Het beschermt de gehoorgang en het trommelvlies tegen uitdroging, water, bacteriën en schimmels en het vangt stof op bij de ingang van de gehoorgang, zodat het niet in het oor terecht komt. Een belangrijke functie dus, waar je zorgvuldig mee om moet gaan.

Overmatig

Oren zijn zelfreinigend. Normaal is het zo dat oorsmeer uitdroogt, verkleurt van geel tot donkerbruin en door de haartjes in de gehoorgang naar buiten wordt gewerkt. Bij overmatig oorsmeer wordt er te veel geproduceerd, weet het geen uitweg te vinden en hoopt het op. Je krijgt last van een oorsmeerprop of een gehoorgangontsteking. Dit komt vooral voor als je regelmatig met wattenstaafjes in je oor duwt, veel haar in je gehoorgang, regelmatig oordoppen in hebt of een smalle gehoorgang hebt.

Wat merk je?

Overmatig oorsmeer in je oor hebben geeft een vervelend gevoel. Je hebt een verstopt en drukkend gevoel in je oor, hoort minder goed en het doet pijn. Met een hoortoestel zorgt het voor vervelende geluiden, ook wel ‘rondzingen’ genoemd. Het is daarom beter om dit te verwijderen.

Wat te doen?

  1. Geen wattenstaafjes of andere dingen in je oor

Zoals eerder genoemd helpt het niet om een wattenstaafje in je oor te duwen bij een verstopt oor. Zo druk je het oorsmeer alleen maar verder je oor in en maak je het alleen maar erger. Maak alleen de buitenkant schoon met een doekje of tissue.

2. Huismiddelen

Als je last hebt van een verstopt oor, helpt olie om het smeer zacht te houden en uitdroging te voorkomen. Doe af en toe een of twee druppels slaolie of olijfolie op kamertemperatuur in je oor en lig op je zij zodat het naar binnen loopt. Heb je een gaatje in je trommelvlies of trommelvliesbuisje? Druppel dan niet en overleg met je huisarts wat je moet doen.

3. Producten

In de drogist is vloeibare oorreiniging verkrijgbaar zoals oorspray of druppels. Deze producten maken vastzittend oorsmeer zachter, waardoor het makkelijker oplost en te verwijderen is. Lees de informatie op de bijsluiter goed door voordat je het product gebruikt.

4. Laten uitspuiten

Als je vermoedt dat je last hebt van een prop, is het slim om een afspraak te maken met de huisarts. Die controleert of dit klopt, waarna je je oor laat uitspuiten. Deze behandeling doet geen pijn en duurt een paar seconden. Zo hoor je straks zelfs de fluisterende gesprekken om je heen weer goed.